Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Про затвердження висновку щодо недоцільності позбавлення батьківських прав

13.02.2024 з Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області до служби у справах дітей управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей надійшли матеріали цивільної справи № 607/14023/21 за позовом … до …, третя особа на стороні позивача Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради про позбавлення батьківських прав.

З метою встановлення фактичних обставин справи розгляд даного питання відбувався на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини.

Мати дитини, …, на засіданні комісії з питань захисту прав дитини повідомила, що батько дитини не бере жодної участі у житті дитини, не цікавиться її здоров’ям, фізичним та духовним розвитком, жодних з покладених законом на батька обов’язків не виконує. Також матір’ю дитини повідомлено, що з дня народження дитини батько проживає в іншій країні. Всі питання щодо виховання дитини вирішуються матір’ю самостійно. Окрім цього, представник позивача – адвокат … вказала, що справа про позбавлення батьківських прав перебуває на розгляді з 2021 року і батько з тих пір не звертався у службу у справах дітей із заявою про встановлення графіку побачень з дитиною.

Батько дитини, …, на засідання комісії з питань захисту прав дитини не з’явився, його представник – адвокат … на засіданні комісії з питань захисту прав дитини повідомила, що батько заперечує щодо позбавлення його батьківських прав відносно дочки …, бажає спілкуватися з нею та надає кошти на утримання дитини у мірі своїх можливостей.

За результатами розгляду встановлено, що 01.05.2017 у … та … на території Італійської Республіки народилась донька …, що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим 26.05.2017 Відділом запису актів цивільного стану Муніципалітету Чеджіа (Венеція).

Шлюб між батьками дитини не укладався.

07.06.2019 дитину …, 01.05.2017 року народження, зареєстровано громадянином України, що підтверджується довідкою                        № 82/2019, виданою 07.06.2019 Управлінням державної міграційної служби України в Тернопільській області.

Рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради                       від 05.04.2023 № 315, затверджено висновок органу опіки та піклування щодо доцільності позбавлення батьківських прав … стосовно малолітньої дитини …, 01.05.2017 року народження.

Як вбачається із витягів з акту про народження від 24.11.2023, у … є троє дітей: …, 24.11.2006 року народження, …, 13.06.2008 року народження та …, 10.06.2010 року народження.

Відповідно до довідки закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Товстолуг Великогаївської сільської ради Тернопільської області   від 22.02.2024 № 05-02/11, дитина …  зарахована до 1 класу з 01.09.2023. … не проявляв виконання своїх обов’язків щодо виховання доньки … та забезпечення здобуття нею дошкільної освіти, а у теперішній час початкової середньої освіти, а також батько не оплачував харчування дитини під час навчання. На батьківські збори завжди з’являється тільки мама дівчинки, …, вона приводить та забирає дитину. Батько контакту із закладом освіти не підтримує, із вчителями не спілкується, успіхами дитини не цікавиться, всі питання щодо навчання, дозвілля та хобі дівчинки вирішує мати.

Відповідно до частини першої статті 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Враховуючи викладене, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», ч. 5 ст. 19, ч. 1 ст.164 Сімейного кодексу України, ст. ст. 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства», враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини № 240 від 29.03.2024, виконавчий комітет міської ради вирішив:

1. Затвердити висновок щодо недоцільності позбавлення батьківських прав …  стосовно малолітньої дитини …, 01.05.2017 року народження (висновок додається).

2. Службі у справах дітей управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей направити висновок до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області для вирішення питання по суті.

3. Роз’яснити … право оскаржити дане рішення, відповідно до ч. 1 ст. 78, ч. 3 ст. 79, ст. 80 Закону України «Про адміністративну процедуру», в судовому порядку.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимира Дідича.