Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Про затвердження висновку щодо недоцільності позбавлення батьківських прав

23.01.2024 із Підволочиського районного суду Тернопільської області до служби у справах дітей управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей надійшли матеріали цивільної справи № 604/1357/23 за позовом … до …, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору – Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради про позбавлення батьківських прав.

З метою встановлення фактичних обставин справи розгляд даного питання відбувся на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини.

Мати дитини … на засіданні комісії з питань захисту прав дитини повідомила, що батько не бере жодної участі у житті їхнього сина, не цікавиться станом здоров’я, не піклується про його фізичний, моральний та духовний розвиток, покладених законом на батька обов’язків не виконує.

Батько дитини … на засідання комісії не з’явився та не повідомив про причини своєї відсутності. Однак представником батька – адвокатом … до управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради подано заяву, в якій останній просить надати висновок щодо недоцільності позбавлення батьківських прав … відносно сина …. Також у заяві вказує, що батько ніколи не відмовлявся від свого сина, а навпаки цікавився його життям та часто проводив з ним вільний час. Окрім цього, він систематично сплачує аліменти на утримання сина і на даний час відсутня заборгованість по сплаті аліментів. …, незважаючи на перешкоди з боку матері щодо участі у вихованні сина, часто телефонує до свого сина, завжди шукає зустрічі з ним, любить його, хоче про нього піклуватися, так як він є його єдиною дитиною. Проте такі зустрічі часто є неможливими через перешкоди матері та підбурювання дитини відносно батька. Тому вважає, що … не є особою, яка злісно ухиляється від виконання батьківських обов’язків відносно сина.

Малолітня дитина …, 26.11.2012 року народження, на засіданні комісії повідомив, що бажає позбавити батька батьківських прав, оскільки його вихованням займається тільки мати, а також цікавиться його інтересами та захопленнями. Батько не приймає ніякої участі у його житті і він є йому чужою людиною.

За результатами розгляду встановлено, що 26.11.2012 у … та … народився син …, що підтверджується свідоцтвом про народження серії І-ИД № 167425, виданим 05.12.2012 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції.

30.10.2014 …, 28.01.1974 року народження, змінила прізвище на «…», про що свідчить свідоцтво про зміну імені серії І-ИД № 009972, видане 30.10.2014 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції.

Шлюб між сторонами розірвано рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 01.07.2014 у справі   № 607/7129/14-ц.

Згідно з декларацією № 9325 про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, 21.05.2018 … (законний представник …) укладено декларацію з лікарем ….

Відповідно до довідки – характеристики Скалатської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, …, 18.10.1971 року народження, зареєстрований за адресою: вул. … у селі Колодіївка, Тернопільського району, Тернопільської області із сім’єю: …, 21.01.1937 року народження, батько; …, 03.09.1962 року народження, сестра. … громадського спокою не порушував, скарг та зауважень станом на 30.10.2023 не надходило.

Позбавлення батьківських прав слід розглядати як виключний і надзвичайний спосіб впливу на матір чи батька.

У матеріалах справи відсутні негативні характеристики чи докази винної поведінки батька дитини.

Відповідно до частини першої статті 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Враховуючи викладене, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», ч. 5 ст. 19, ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, ст. ст. 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства», враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини № 237 від 29.03.2024, виконавчий комітет міської ради вирішив:

1. Затвердити висновок щодо недоцільності позбавлення батьківських прав … стосовно малолітньої дитини …, 26.11.2012 року народження (висновок додається).

2. Службі у справах дітей управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей направити висновок до Підволочиського районного суду Тернопільської області для вирішення питання по суті.

3. Роз’яснити … право оскаржити дане рішення, відповідно до ч. 1 ст. 78, ч. 3 ст. 79, ст. 80 Закону України «Про адміністративну процедуру», в судовому порядку.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимира Дідича.