Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Про звернення до Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля щодо політики підтримки малого та середнього бізнесу в умовах пандемії

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку регламенту та депутатської діяльності, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Прийняти звернення депутатів Тернопільської міської ради до Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля щодо політики підтримки малого та середнього бізнесу в умовах пандемії.

2. Надіслати звершення та рішення Прем’єр-Міністрові України Денисові Шмигалю для розгляду і вирішення порушеного питання.

3. Оприлюднити звернення на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради.

4. Контроль за виконанням рішення доручити постійним комісіям Тернопільської міської ради.

Прем’єр-міністрові України

Денису Шмигалю

 

Звернення депутатів міської ради Тернополя 

щодо політики підтримки малого та середнього бізнесу в умовах пандемії

Ми, депутати Тернопільської міської ради, звертаємося до Кабінету міністрів України з вимогою забезпечення зважених, продуманих та прогнозованих заходів для протидії пандемії коронавірусу в Україні.

Половинчасті заходи центральної влади щодо підтримки малого і середнього бізнесу під час карантину не здатні допомогти підприємцям зберегти свій бізнес, а працівникам – робочі місця. Насправді закони про підтримку підприємців на 2021 рік передбачають підтримку переважно для великого олігархічного бізнесу. Держава знову вирішила підтримати найбагатших – олігархів. Більше того, цими законами нардепи знову вдарили по місцевому самоврядуванню. Верховна Рада України ухвалила закони про фінансову підтримку підприємців на 2021 рік, яка передбачена за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Ми чітко усвідомлюємо, що стрімке поширення інфекції коронавірусу потребує швидких та рішучих дій. Разом з тим, необхідно враховувати, що саме підприємці спільно з органами місцевого самоврядуванням були тією силою, яка прийняла на себе весь фінансово-організаційний тягар першої хвилі коронавірусу.

Більша частина коштів на закупівлю медичного обладнання, медикаментів, засобів індивідуального захисту у найкритичніші перші місяці пандемії надходила до бюджетів міст з податкових відрахувань, сплачених малим та середнім бізнесом.

Ефективну систему боротьби з пандемією у м.Тернополі вдалося забезпечити виключно на основі налагодженого постійного діалогу підприємців та міської влади. Тернопільська міська рада спільно з бізнесом розробила чіткі алгоритми діяльності підприємців в умовах пандемії, які гарантують максимальний рівень безпеки для громадян і одночасно дають змогу працювати місцевій економіці.

Приймаючи ці непрості рішення, ми усвідомлювали, що підприємці не лише є основою місцевої економіки, але й виконують важливу соціальну функцію – створюють нові робочі місця і дають дохід нашим громадянам у цей непростий час.

Ми позитивно оцінюємо перші кроки Уряду і Парламенту щодо підтримки малого бізнесу, а саме: відтермінування РРО та надання разової грошової допомоги.

Разом з тим ми усвідомлюємо — цієї підтримки недостатньо для збереження малих та середніх підприємців та для збереження робочих місць.

Зважаючи на вищевикладене вимагаємо:

  • Приймати зважені рішення щодо карантинних обмежень, враховуючи реальну епідемічну ситуацію у кожному конкретному регіоні. Протидія пандемії не повинна позбавляти людей можливості заробляти на життя. Руйнівні ініціативи на зразок “карантину вихідного дня”, що коштували економіці України сотень мільйонів доларів втрат, не повинні повторитися.
  • Забезпечити підприємцям можливість працювати за умов чіткого та неухильного дотримання протиепідемічних заходів під час так званого “локдауну” з 8 по 24 січня.
  • Негайно розробити та ухвалити окремий закон про ковідну субвенцію для територіальних громад. Місцеве самоврядування розраховувало на допомогу з Києва, на кошти з ковідного фонду. Натомість ці кошти пішли не в громади, а на передвиборчі піар-заходи. Ковідкі кошти мають 100 % доходити до громад. Це має бути гарантоване законом. Бо приклад роздеребанення коштів з ковідного фонду може повторитися. А гроші для громад потрібні вже.
  • Запровадити мораторій на перевірки податковими органами на час дії карантинних заходів та перші три місяці після їх завершення.
  • Відмовитися від усіх ініціатив, які посилюють податковий тиск на підприємців, під час дії карантинних заходів та перші три місяці після їх завершення.
  • Створити рівні умови при реалізації всіх товарів і послуг ФОПами
  • Забезпечити постійний діалог Уряду з підприємцями та органами місцевого самоврядування. Будь-які рішення щодо обмежень мають прийматися лише після їх обговорення та погодження з органами місцевого самоврядування та представниками бізнес спільноти.
  • Подбати про кожну людину, котра сьогодні вимушено не працює і фактично позбавлена засобів для існування. Всім громадянам, які перебувають на карантині та не мають інших доходів, потрібно надати на час карантину грошову допомогу на рівні 5000 грн на місяць на купівлю продуктів харчування.
  • Запровадити реальний контроль за зростанням цін на товари першої необхідності, зокрема це продукти харчування та медикаменти

Ми, депутати Тернопільської міської ради, щодня працюючи з людьми, твердо переконані – лише відвертий діалог, спільна дія влади та бізнесу дозволяють подолати виклик пандемії коронавірусу, зберегти економіку, захистити соціальний та економічний добробут кожного українця. 

 

Прийнято на  пленарному засіданні другої сесії

Тернопільської міської ради восьмого скликання

18 грудня 2020 року м. Тернопіль

 

 

 Міський голова                                Сергій Надал