Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Пам’ятка посадової особи міської ради відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»

П А М Я Т К А

до Закону України «Про доступ до публічної інформації»

 

Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

 

1.Особи мають право запросити будь-яку інформацію, якою володіє суб’єкт владних повноважень.

Незалежно від того, стосується ця інформація заявника чи ні. Заявник взагалі не повинен пояснювати, навіщо вона йому.

2.У посадової особи є лише 3 винятки, які дозволяють не дати заявнику інформацію:

  1. таємниця, (наприклад, державна або банківська),
  2. конфіденційна інформація (наприклад, персональні дані, якими володіє податкова),
  3. службова інформація (внутрішнє листування або чорновики рішень).

На практиці це означає, що заявник вправі вимагати чіткого посилання на Закон, якщо доступ до певної інформацію посадова особа буде закривати.

3.Навіть якщо в документі, яким заявник цікавиться, є засекречена інформація, заявнику зобов’язані його надати, заретушувавши секретні дані.

4.Заявнику повинні дати інформацію, яку він просить, за 5 робочих днів. Якщо ж ця інформація стосується життя або здоров’я, її мають надати за 48 годин.

Відповідь можуть затримати до 20 робочих днів, якщо потрібно зібрати великий обсяг інформації. Але про це заявнику мають сказати впродовж перших 5 днів і аргументувати причину затримки.

5.Заявник має право отримати будь-яку інформацію про бюджетні кошти. Це стосується не лише органів влади, а й державних підприємств або приватних компаній, які отримують гроші платників податків. Винятки стосуються лише витрат, пов’язаних з армією, а також з оперативною роботою СБУ, міліції та прокуратури.

Це означає, що кожен має право знати подробиці тендерів на будівництво доріг або умови, на яких надають певні комунальні послуги.

6.Заявник вправі ознайомитися з декларацією доходів будь-кого, хто займає виборну посаду (від президента до сільського голови) або працює на високій посаді у держслужбі (1-2 ранг).

7.Всі органи влади зобов’язані оприлюднювати свої рішення впродовж 5 днів з дати прийняття. Причому якщо в органу влади є веб-сайт, ці рішення обов’язково мають там з’явитися.

Це означає, наприклад, що міська рада впродовж 5 днів після сесії, на якій продали землю чи будинок, повинна повідомити про це своїм виборцям.

Проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Пункт 2 частини 1 статті 15 Закону, зобов’язує Тернопільську міську раду оприлюднювати проекти рішень, які підлягають обговоренню.

8.У приміщенні органу влади заявнику зобов’язані надати місце для ознайомлення з документами.

Закон дозволяє прийти в офіційне приміщення зі своїм фотоапаратом, сканером чи блокнотом, щоб скопіювати документ.  

9.До 10 сторінок документів заявнику мають скопіювати безкоштовно.

Якщо ж обсяг більший, розцінки за копіювання мають бути зафіксовані офіційним документом і не повинні бути вищими за граничну суму, яку затверджує уряд.

10.Якщо заявнику не дали інформацію, то є два шляхи добитися її отримання – поскаржитися керівникові органу влади або звернутися до суду.

Згідно зі змінами до Кодексу про адмінпорушення, чиновник, який запізнився з відповіддю або полінувався відповісти якісно, може бути оштрафований на 425-850 гривень.