Виконком затвердив мережу закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти на 2024-2025 навчальний рік

2 жовтня на засіданні виконавчого комітету затверджено мережу закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти на 2024-2025 навчальний рік.

Рішення прийнято з метою оптимізації мережі закладів освіти, ефективного використання наявних приміщень, створення безпечних умов для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої освіти та позашкільної освіти.

Як зазначає начальниця управління освіти і науки міської ради Ольга Похиляк, у підпорядкуванні Тернопільської міської ради 41 заклад загальної середньої освіти. У порівнянні з минулим навчальним роком зменшилась кількість учнів 1-4 класів, зокрема на 613 учнів. Натомість збільшилась кількість учнів, що навчаються у класах 10-11, ця цифра зросла на 319 учнів більше ніж торік. Важливо зазначити, упродовж минулих років збільшується кількість учнів і класів з інклюзивною формою навчання, а це  - наразі 185 учнів (154 учні минулого року) на 31 клас цьогоріч. Також збільшились кількість груп продовженого дня.

У Тернопільській громаді мережу дошкільних груп закладів дошкільної та загальної середньої освіти складає 41 освітній заклад. До затвердженої мережі включено дошкільні групи закладів дошкільної та загальної середньої освіти – загальна кількість груп 357, з них передшкільного віку – 68, дошкільного віку – 289, компенсуючого типу – 32, інклюзивні групи – 63, групи з 12 годинним режимом роботи – 4.

Мережу дошкільних груп компенсуючого типу закладів дошкільної та загальної середньої освіти складають шість закладів освіти, де присутні 32 групи за напрямками корекції порушення слуху, мови, порушення зору, затримки розвитку тощо.

Щодо кількості класів у закладах загальної середньої освіти є 1068 класів. Кількість учнів становить 29522 учнів у школах міста.

Наразі за індивідуальною формою навчається 1595 учнів, з них 975 учнів проходять навчання за екстернатною формою, 555 – за сімейною (домашньою) та 65 дітей мають педагогічний патронаж.

У мережу інклюзивних класів у закладах загальної середньої освіти включено 28 навчальних закладів. У зв’язку зі збільшенням дітей з особливими освітніми потребами кількість інклюзивних класів зросла до 185. Учнів, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку налічується 274 дитини.

Мережа груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти включає 38 закладів освіти, де є 176 груп та навчаються загалом 5026 учнів.

Також функціонує мережа логопедичних пунктів у закладах загальної середньої освіти, що налічує 18 закладів, що включає 321 учасника освітнього процесу та діє 18 логопедичних пунктів.

У громаді діють чотири заклади позашкільної освіти: «Станція юних техніків», «Центр творчості дітей та юнацтва», «Школа народних ремесел» та «Дитяча хорова школа «Зоринка» імені Ізидора Доскоча». У цих закладах загалом налічується 291 група та навчаються 3686 учнів.

Додамо, фінансування закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти буде здійснюватись коштом державної освітньої субвенції, коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.