У Тернополі вшанували пам’ять жертв депортації з Лемківщини у 80-у річницю трагедії

Щороку у другу неділю вересня в Україні відзначають день пам’яті про примусово виселених українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини в період 1944-1951 років. Цього року минає 80-та річниця від початку цих трагічних подій в історії нашого народу.

З цієї нагоди у сквері Андрея Шептицького, біля пам’ятника жертвам депортації 1944-1946 років, відбулося покладання квітів і молебень за депортованими українцями.

«У ці дні ми згадуємо трагічні події депортації українців у 1944-1951 роках, коли 700 тисяч людей були насильно виселені за наказом кремля. Це був цілеспрямований злочин проти українського народу і навіть тоді українці чинили опір. Воїни УПА рятували людей від виселення та зривали плани окупантів, - відзначає міський голова Сергій Надал. -  Сьогодні ми бачимо, що методи росії не змінилися. На окупованих територіях знову депортують українців, викрадають дітей. Але сьогодні українці сильніші. У нас є власна держава і потужна армія. Наші захисники на передовій, волонтери і працівники тилу обʼєднались, щоб злочини окупантів не повторилися. Тож пам’ятаємо злочини минулого, вшановуємо жертв злочинних режимів та робимо все можливе, щоб захисти українців зараз і у майбутньому».