Звернення міського голови Тернополя з нагоди річниці Акту відновлення Української Держави

30 червня 1941 року, попри спротив німецької окупаційної влади, українські націоналісти проголосили Акт відновлення Української Державності.

Українці створили тимчасовий уряд на чолі з Ярославом Стецьком. Відновлення державності у своєму Пастирському листі підтримав Митрополит Андрей Шептицький. За кілька тижнів німецька окупаційна влада заарештувала членів уряду та політичного Проводу ОУН і кинула до концтабору.

Проголошення Акту засвідчило тяглість державницької традиції. Українці показали силу боротися з будь-якою окупаційною владою, радянською чи німецькою. Акт відновлення Української держави став могутнім поштовхом до створення Української Повстанської Армії. Розгортання масового руху опору.

Сьогодні, в час повномасштабного рашистського вторгнення, слова Ярослава Стецька набувають нового значення. Ми маємо слідувати заповітам наших минувших провідників і «не складати зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Суверенна Українська Влада». Українська влада на українському Донбасі, Херсонщині, усьому Запоріжжі та в українському Криму.

Українські Герої-воїни виконають цю волю багатьох поколінь українських патріотів.

Тисячолітній московський ворог України зникне «як роса на сонці», а московська недоімперія піде у небуття.

Слава Україні!

Героям Слава!

 

Міський голова                         Сергій Надал