Зміни до Генерального плану Тернополя прийнято за результатами громадських обговорень та слухань

7 червня 2024 року на сесії Тернопільської міської ради прийнято зміни до Генерального плану Тернополя. Даний документ був прийнятий на основі громадських слухань та обговорень, а також Звіту про стратегічну екологічну оцінку та Державної експертизи. Роботи над основним містобудівним документом розпочато ще у 2021 році.

У даній статті розміщена хронологія проведення громадських обговорень та слухань:

  • Підставою для розроблення проекту містобудівної документації є рішення Тернопільської міської ради від 17.12.2021 №8/11/34 «Про внесення змін до Генерального плану міста Тернополя».
  • 22 березня 2022 року, за результатами тендерних закупівель через систему «Prozorro», було укладено договір з розробником -  Державним підприємством «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст" «Діпромісто» ім. Ю.М. Білоконя»
  • 28 березня 2022 року на офіційному сайті Тернопільської міської ради було опубліковано повідомлення про початок розроблення проекту містобудівної документації «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя», строки та порядок надання пропозицій громадськості, усім зацікавленим особам з обґрунтуваннями  для врахування у Проекті містобудівної документації інтересів фізичних та юридичних осіб (строк подання пропозицій був визначений в період з 28.03.2022 по 28.05.2022).

 Всі отримані пропозиції громадськості були направлені до розробника містобудівної документації.  

  • 20 квітня 2022 року оприлюднено заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проектів документів державного планування містобудівної документації.
  • 10 лютого 2023 року міською радою повідомлено на офіційному сайті про оприлюднення проекту містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м. Тернополя» та Звіту про стратегічну екологічну оцінку та повідомлено про оприлюднення проекту містобудівної документації «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя» та Звіту про стратегічну екологічну оцінку.

У цих повідомленнях було зазначено повні назви документів та стислий виклад їх змісту, орган, що прийматиме рішення про затвердження документа державного планування, дата початку та строки здійснення процедури, способи участі громадськості (надання письмових пропозицій, громадські слухання тощо), дата, час і місце проведення запланованих громадських слухань, орган, від якого можна отримати інформацію та адресу, за якою можна ознайомитися з проектом документу державного планування, звітом про стратегічну екологічну оцінку, орган, до якого подаються пропозиції, поштова та електронна адреси та строки подання зауважень та пропозицій.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» з цього моменту фактично розпочалось громадське обговорення проектів містобудівної документації.

  • 28 лютого 2023 року оприлюднено інформаційне повідомлення про проведення громадських слухань проектів містобудівної документації.
  • 10 березня 2023 року у приміщенні Тернопільської міської ради відбулися громадські слухання з обговорення проектів містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м.Тернополя» та «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя» і Звіту про стратегічну екологічну оцінку.
  • 15 березня 2023 року, з дотриманням двотижневого строку, який визначений у п.11 Порядку  Тернопільською міською радою на офіційному веб-сайті оприлюднено протокол громадських слухань, а також відеозапис громадських слухань щодо проектів містобудівної документації.

Окрім того, рішеннями Тернопільського окружного адміністративного суду та Восьмого апеляційного адміністративного суду ще раз підтверджено, що процедура громадських слухань та врахування пропозицій громадськості відбувалася з дотриманням чинного законодавства.

Відтак, на сесії, 7 червня 2024 року Тернопільської міської ради прийнято рішення про внесення змін до Генерального плану Тернополя у відповідності до чинного законодавства та з дотримання усіх процедур підготовки містобудівної документації.