У Тернополі прийняли Програму охорони навколишнього природного середовища на 2024-2027 роки

7 червня на засіданні сесії міської ради затвердили Програму охорони навколишнього природного середовища Тернопільської міської територіальної громади на 2024-2027 роки. Ця ініціатива спрямована на збереження та покращення довкілля, створення умов для сталого розвитку громади та мінімізацію негативних наслідків зміни клімату.

Тернопіль вже має високий рівень екологічної чистоти та безпеки проживання. Згідно з дослідженням 2021 року, місто отримало статус «Найкомфортнішого міста України» завдяки найвищим балам за кількість викидів забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів на одного жителя.

На території міста було встановлено 12 станцій моніторингу якості повітря що дозволяє мешканцям перевіряти цей показник у реальному часі через мобільний додаток «е-Тернопіль», на сайті «Контроль якості повітря ЛУН Місто AIR» та онлайн-карті якості повітря SaveEcoBot. Моніторинг показав, що 95% часу повітря у місті чисте та прийнятне.

Для покращення стану Тернопільського ставу міська рада реалізувала ряд заходів, включаючи реконструкцію дощового колектора та очищення дна водойми. Використання одноклітинних водоростей (хлорела і сценедесмус) сприяло покращенню прозорості води та зменшенню ділянок із «цвітінням».

Загальна площа зелених насаджень у Тернополі становить 999,73 га. З 2015 по 2023 рік на території громади висаджено понад 9250 дерев та близько 3700 чагарників.

Прийнята програма на 2024-2027 роки передбачає зміни у сферах:

  • земельні ресурси: інвентаризація та паспортизація об’єктів зеленого господарства;
  • атмосферне повітря: мінімізація та запобігання викидам шкідливих речовин;
  • водні ресурси: будівництво та реконструкція каналізаційних мереж;
  • біорізноманіття: озеленення міста та підтримка зелених зон;
  • побутові відходи: контроль за видаленням відходів та ліквідація несанкціонованих звалищ;
  • екологічна культура: підвищення екологічної свідомості мешканців;
  • наукові дослідження: розробка екологічних паспортів та стратегічних оцінок;
  • адаптація до зміни клімату: реалізація заходів для зменшення негативного впливу кліматичних змін.

Програма фінансуватиметься за рахунок державного та місцевого бюджетів, інвестицій та інших джерел, не заборонених законодавством. Вона відповідає Стратегічному плану розвитку Тернопільської громади до 2029 року і спрямована на підтримання екологічної безпеки та сталого розвитку міста.