Звернення міського голови Тернополя з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війни

Тернополяни! Українці!

Україна знову відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної московської агресії.

Сьогодні, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Знову у центрі Європи нацисти зі свастикою «Z» рівняють з землею українські міста, вбивають українців.

Однак тепер це – нацистська московія. Вона хоче знищити все українське. Як і їх ідеологічні наставники з нацистської Німеччини, прагнуть забрати в українців найцінніше – нашу землю.

У День пам’яті, згадаймо усіх, хто ціною свого життя захистив та захищає право українців бути українцями. Схилимо голови в пам’ять про загиблих у боротьби з нацизмом у всі часи.

У 1939-1945 роках, за перемогу над німецьким нацизмом, воювало 6 мільйонів українців у лавах радянської армії. Понад 100 тисяч пройшли через УПА, яка воювала як проти німецьких, так і проти комуністичних окупантів. 250 тисяч українців билися з нацизмом в арміях США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Великобританії, Польщі, Франції. Загинуло понад 8 мільйонів українців.

У наш час, за перемогу над московським нацизмом, воюють сотні тисяч українців, ще більше готуються бити ворога у навчальних таборах. Тисячі Героїв віддали життя за свободу України, щоб очистити святу українську землю від окупантів.

Українці перемогли німецький нацизм у 1945, переможемо московський нацизм у 2024. Український народ народжений бути вільним. Українців не зламати.

Віддамо шану всім захисникам України у ХХ та ХХІ століттях.

Мирного неба нам усім після перемоги над московським нацизмом!

Слава Україні!

Героям Слава!

 

Міський голова                                                                Сергій Надал