Звернення міського голови Сергія Надала з нагоди Дня пам’яті Чорнобильської трагедії

Шановна Тернопільська громадо! Українці!

Сьогодні у цілому світі день пам’яті! Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу! Про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства.

У результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

У мирний час Україна втратила частину своєї території, яка внаслідок Чорнобильської катастрофи стала непридатною для проживання. А також тисячі людських життів, яких вбив і вбиває досі ніби мирний атом. Десятки тисяч українців стали біженцями.

Винен у цій трагедії – злочинний московський режим. На їх совісті жертви та скалічені долі.

У наш час вже відкрито кремлівський режим вбиває десятки тисяч українців, робить безлюдними сотні тисяч квадратних метрів української землі. Погрожують Україні і ядерним ударом.

У 1986 році Україну та світ від ядерної чуми врятували Герої-пожежники, військові, інженери, вчені. У тому числі сотні Героїв з Тернополя.

У наш час Україну та світ від рашистської чуми врятують наші Герої-захисники. Мужні воїни з Тернополя та всіх регіонів України.

Щиро дякую всім, хто йшов у ядерне пекло рятувати усіх нас, розуміючи небезпеку, усвідомлюючи наслідки. Ви врятували Україну. Перемогли у своїй війні.

Подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Схиляємо голови перед пам’яттю загиблих у цій боротьбі.

Слава Героям-чорнобильцям!

 

Міський голова Тернополя                           Сергій Надал