Тернопіль підписав меморандум про взаєморозуміння з Норвезькою радою у справах біженців

19 квітня відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між управлінням освіти і науки Тернопільської міської ради та Представництвом Норвезької ради у справах біженців (NRC) в Україні.

Спільно сторони працюватимуть для поліпшення доступу до можливостей заробітку (працевлаштування чи самозайнятості) для осіб, що постраждали від війни в Україні, підвищуючи їхні професійні вміння та компетентності. Відбуватиметься це шляхом впровадження сучасного освітнього контенту та методик у професійно-технічних навчальних закладах Тернополя, на основі потреб ринку праці.

Відповідно до Меморандуму, NRC визначила учасників проєкту для навчання професійно-технічним навичкам. Зокрема, це навчальні заклади:

  • Державний професійно-технічний навчальний заклад «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму» (директор Галина Грушко), професії: кравець, вишивальник;
  • Тернопільське вище професійне училище №4 ім. Михайла Паращука, (директор Іван Грищук), професія: електрогазозварник;
  • Галицький фаховий коледж імені В'ячеслава Чорновола (директор Марія Баб'юк), професія: слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування (на автомобільному транспорті), майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів, фаховий молодший бакалавр. Автомобільний транспорт. Освітня програма «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів».

В рамках ініціативи, ці професійно-технічні заклади освіти отримають необхідне сучасне обладнання для проведення відповідних навчань, а саме: вишивальні машини,  комп’ютер,  зварювальні апарати, споттер для точкової зварювання та різноманітні автомобільні двигуни. За результатами учасники проєкту, які успішно закінчили навчання, отримають сертифікати із відповідною кваліфікацією.

Довідка. Норвезька рада у справах біженців (NRC) – незалежна, гуманітарна, неприбуткова, неурядова організація, яка надає допомогу, захист і довгострокові рішення біженцям і внутрішньо переміщеним особам у всьому світі. NRC працює в Україні з 2014 року і допомогла понад 1 700 000 людям з їжею, житлом, водою, правовою допомогою, засобами санітарії та гігієни.

Сьогодні NRC в Україні надає підтримку вразливим верствам населення, які постраждали від війни, а також тим, хто був змушений покинути свої домівки заради безпеки.