Представники Тернопільської міської ради обговорили Нацстратегію безбар’єрності на зустрічі з уповноваженою Президента

Сьогодні від доступності працевлаштування, навчання, пересування містом чи селом залежить його привабливість як для цивільних жителів громади (людей з інвалідністю, літніх людей, родин з маленькими дітьми, внутрішньо переміщених осіб та ін.), так і для захисників і захисниць, які повертаються додому.

Розуміючи це, представники Ради безбар’єрності Тернополя взяли участь у семінарі, присвяченому особливостям реалізації політики безбар’єрності на місцевому рівні, щоб визначити ключові пріоритети, інструменти та шляхи реалізації політики безбар'єрності у громадах. 

Семінар провела Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна. Особливу увагу приділили питанням, як мають виглядати та надаватися послуги на місцевому рівні, як ефективно комунікувати з жителями громад, писати документи, уникаючи дискримінаційної термінології тощо. Захід відбувся за підтримки ПРООН. 

«Війна показала, що безбар'єрність – це не тільки про зручність, а й про безпеку, бо кожен повинен мати можливість спуститися в укриття, отримати інформацію, скористатися життєво важливою послугою. Саме тому в громадах керівники мають розуміти, як розпланувати та виконувати свою роботу так, щоб з часом жителі побачили результати розбудови безбар’єрності в питаннях безпеки, роботи, навчання, доступності міських сервісів, пересування просторами та спілкування», – зазначила Тетяна Ломакіна.

Під час тренінгу також обговорили, чому важливо бачити системні проблеми та який механізм роботи для їх усунення, а також чому комунікація та зворотний зв'язок із мешканцями є ключовими для розуміння того, наскільки громада є дійсно доступною для всіх.

«У Тернополі прийнята Концепція створення безбар'єрного середовища, яка буде реалізовуватися найближчим часом. Вона містить багато завдань, які мають допомогти зробити місто комфортним для усіх мешканців як для цивільних (людей з інвалідністю, літніх людей, родин з маленькими дітьми, внутрішньо переміщених осіб та ін.), так і для захисників і захисниць, які повертаються з фронту, – зазначає начальник управління соціальної політики Віталій Хоркавий. – Ми ведемо активну співпрацю з представниками громадських організацій та спільно визначили завдання зі створення справжнього безбар’єрного середовища у місті, які будемо реалізовувати найближчим часом».

Рада безбар'єрності територіальної громади – це новий формат консультативно-дорадчих органів при органах місцевого самоврядування, який об’єднує лідерів місцевого самоврядування, представників депутатського корпусу, експертної спільноти та громадянського суспільства. Метою її діяльності є моніторинг виконання стратегічних документів по безбарʼєрності та пошук рішень з поліпшення доступності фізичного, інформаційного, економічного, суспільного та освітнього простору для мешканців громади.

Пілотування формату Рад безбар'єрності відбувається в межах ініціативи «Безбар’єрність – спільними зусиллями», яка реалізується у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) за підтримки проєкту UNDP в Україні «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.