У Тернополі відзначили 110-річницю від дня народження Ярослава Стецька

19 січня з нагоди 110-ї річниці від дня народження видатного українського політичного діяча ОУН Ярослава Стецька, у Тернополі в приміщенні Конгресу Українських Націоналістів відбулося урочисте відкриття виставки та спецпогашення марки.

У спецпогашення пам’ятної марки і конверта, приурочених до святкування річниці від дня народження видатного краянина взяли участь міський голова Тернополя Сергій Надал, директор Тернопільської дирекції АТ «Укрпошта» Любов Гринчишин, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш та голова обласної ради Михайло Головко.

«Ми пишаємося нашим земляком, який був справжнім державником, ідеологом, керівником ОУН та ідейником творення української держави і української революції. Саме він говорив про те, що завдяки ідеології соціал-націоналізму можлива побудова незалежної могутньої української держави, яка буде ґрунтуватися з одного боку на соціальному захисті населення, з іншого боку – на національній безпеці, на самоідентифікації. Саме у працях Стецька читаємо, що українська революція ніколи не зупиниться до повної перемоги, бо вона завжди буде підтримана людьми, завдяки реалізації в першу чергу соціальної справедливості, – зазначив Сергій Надал. – Сьогодні дуже приємно, що конверти з марками, які присвячені Ярославу Стецьку, зможуть розійтися по Україні та усьому світу. Адже дуже важливо, щоб про наших героїв знали і пам’ятали не лише люди, які тут зібралися, і ті, хто боролись за національну державу, а й щоб свою історію знала наша молодь і юнацтво та мали приклад для наслідування».

До слова, поштову продукцію за проєктом «Власна марка» видали лімітованим тиражем – всього 140 примірників немаркованих конвертів та персоніфікованої власної марки. Автором ескізу спеціального поштового штемпеля «Ярослав Стецько, 1912-1986, Тернопіль, 46008» є Юрій Заблоцький.

Довідка. Ярослав Семенович Стецько – український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 р. – перший заступник провідника ОУН-Б Степана Бандери. У 1942–1944 рр. перебував у німецькому концтаборі Заксенгаузен. Після визволення керував Антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН-Б.