До уваги тернополян! Інформація щодо соціальних виплат під час карантину

Управління соціальної політики додатково інформує мешканців Тернопільської громади щодо соціальних виплат під час встановленого Кабінетом Міністрів України карантину з 12 березня 2020 року.

Постановою Уряду від 8 квітня 2020 року № 264 було встановлено, що виплата державних соціальних допомог, які були призначені раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни і виплачується без звернення особи.

Протягом одного місяця після відміни карантину проводиться перерахунок виплаченої державної соціальної допомоги на підставі поданої особою заяви та необхідних документів.

Якщо за результатами проведеного перерахунку виявляється, що розмір отриманої допомоги був менший ніж виплачено, проводиться доплата в розмірі різниці між перерахованим і виплаченим розміром допомоги.

Якщо не підтверджується право на отримання допомоги протягом одного місяця з дати скасування карантину або її розмір відповідно до поданих документів буде меншим від виплаченої під час карантину допомоги кошти підлягають поверненню з місяця призначення державної соціальної допомоги.

Після проведення перерахунків, сума повернутих надміру виплачених соціальних допомог не включається в дохід при повторному зверненні за їх призначенням, в тому числі при нарахуванні житлових субсидій.

У разі, коли субсидія вже була призначена сума призначеної соціальної допомоги включається до сукупного доходу домогосподарства, але після повернення коштів до державного бюджету надміру отриманої допомоги, субсидія перераховується без врахування суми повернутої допомоги.

Одержувачам державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги одиноким матерям, у яких закінчився строк виплат до 1 липня 2020 року продовження виплат здійснюється лише після подання нової заяви з необхідними документами.

Мають місце випадки коли термін виплати допомоги одиноким матерям і малозабезпеченим сім’ям закінчився до 1 липня 2020 року, але враховуючи, що дія карантину не закінчилася, виплата допомог була продовжена без подання громадянами нового пакету документів.

З прийняттям постанови КМУ від 22 липня 2020 року № 632, яка вимагає подати одиноким матерям і малозабезпеченим сім’ям нового пакету документів з 1 липня 2020 року, після їх опрацювання виявилось, що особи не мали права на отримання допомоги, або її розмір був меншим від раніше отрианих сум допомоги, продовженої без звернення громадян.

В такому випадку ці кошти підлягають поверненню до державного бюджету.

Враховуючи зазначене, з метою попередження можливих переплат державних коштів, а також необхідності їх повернення, управління соціальної політики рекомендує одержувачам державних соціальних допомог не зволікати, а подавати новий пакет документів на наступний період не пізніше одного місяця після завершення отримання допомоги.

Також слід зазначити, що висвітлені питання не стосуються допомоги при народженні дитини.

Додаткову інформацію з даного питання можна отримати в управлінні соціальної політики за телефонами: (0352) 23-66-04 або 067 3984537.