У Тернополі вшанували пам'ять учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції

14 грудня в Україні пам’ятна дата - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У цей день 34 роки тому люди різних професій рятували Україну та весь світ від поширення радіації, зводячи захисний саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

В тернопільському парку Національного відродження, де встановлено меморіал «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань» сьогодні, 14 грудня, відбувся мітинг – реквієм за загиблими ліквідаторами та покладання квітів до пам'ятного знаку.

«Щороку 14 грудня ми приходимо на це місце, щоб віддати данину пам’яті героям –чорнобильцям. 34 роки тому ціною надлюдських зусиль десятків тисяч мужніх людей над зруйнованим енергоблоком ЧАЕС завершили будівництво саркофагу та зупинили викид вбивчої радіації у довколишній простір. Чорнобильці йшли у ядерне пекло. Втрачали здоров’я і життя. Розуміли усі ризики, проте знемагаючи від втоми, продовжували працювати. Вони дали шанс майбутнім поколінням на життя, - зазначає міський голова Сергій Надал. - Подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС — це прояв справжньої людяності та жертовності заради ближнього. Відвага та мужність чорнобильців врятувала Україну та світ від глобальної катастрофи. Сьогодні ми схиляємо голову перед подвигом ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Пам’ятаємо і молимось за кожного, чиє життя забрав Чорнобиль. Хай Господь щедро благословить тих, хто вижив у найбільшій техногенній катастрофі у нашій історії і врятував інших! Щиро бажаю здоров’я і добра ліквідаторам аварії на ЧАЕС та їхнім родинам!».