Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

ДОВІДКА ПРО ТИМЧАСОВУ НЕПРАЦЕЗДАТНІСТЬ - НЕ ПІДСТАВА ДЛЯ ЇЇ ОПЛАТИ

На чисельні звернення страхувальників до Тернопільського міського відділення УВД ФССУ в Тернопільській області повідомляємо наступне:

У зв’язку з відсутністю бланків листків непрацездатності медичні заклади видають довідки, що засвідчують тимчасову непрацездатність застрахованих осіб. Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувальними закладами, у яких повністю закінчились бланки листків непрацездатності і тільки на період їх виготовлення.

Відповідно до п.1 ст.30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 3.09.1999 року № 1105 (далі Закон № 1105), єдиною підставою для призначення і виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по догляду за хворою дитиною є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Враховуючи зазначене, довідка, що видана застрахованій особі не є підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності. Така довідка є лише підтвердженням поважної причини відсутності працівника на роботі, на термін, що зазначений у довідці.

Після отримання бланків листків непрацездатності медичними закладами, де видавались такі довідки, вони будуть обмінені на листок непрацездатності згідно вимог чинного законодавства і тільки тоді будуть оплачені за рахунок коштів Фонду.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом Міністерства охорони здоров`я та Фондом соціального страхування з тимчасової непрацездатності від 23.10.2006 року № 01-06-2125.

При обміні довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності на бланку лікарняного листка в правому верхньому куті вказують «Замість довідки від ____ №___». У графі бланку ЛН «Видано» зазначається дата обміну, а в графі « Звільнення від роботи» - вказується одним рядком термін непрацездатності ( з якого і по яке число) відповідно вказаному у довідці.

Видача листка непрацездатності підписується посадовою особою, визначеною керівником закладу охорони здоров`я. При тривалості тимчасової непрацездатності більше 30 днів - листок непрацездатності підписується головою ЛКК.

Всі графи листка непрацездатності, окрім дати видачі і «Звільнення від роботи» заповнюються відповідно записам в довідці, в т.ч. відмітки про порушення режиму хворим, та відповідно Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Звертаємо увагу, що довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

 

Галина Кривокульська, завідувач сектору

перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності

Тернопільського міського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України в Тернопільській області