Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Забезпечення потерпілих технічними та іншими засобами реабілітації

       Важливою складовою загальнодержавної системи соціального захисту населення є страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» державою гарантоване забезпечення потерпілих на виробництві виплатами на відшкодування шкоди, а також послугами з медичної та соціальної реабілітації.

     Одним з головних завдань Фонду є відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань, створення умов для усунення або компенсації обмежень життєдіяльності, викликаних порушенням здоров’я зі стійким розладом функцій організму, функціонування системи підтримання особами з інвалідністю фізичного, психічного, соціального благополуччя, сприяння їм у досягненні соціальної та матеріальної незалежності.          

          Реабілітація осіб з інвалідністю - система медичних, психологічних, педагогічних, фізичних, професійних, трудових заходів, спрямованих на надання особам допомоги у відновленні та компенсації порушених або втрачених функцій організму, усуненні обмежень їх життєдіяльності для досягнення і підтримання соціальної і матеріальної незалежності, трудової адаптації та інтеграції в суспільство. Одним з її видів є забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації  потерпілих унаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

      Облік потерпілих, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації ведуть робочі органи виконавчої дирекції Фонду за місцем їх реєстрації.

            Група інвалідності  і ступінь втрати професійної працездатності потерпілих встановлюються медико-соціальними експертними комісіями за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів та за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених професійним захворюванням чи наслідком травми на виробництві, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

 Висновок медико-соціальної експертної комісії  включається в індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю і є підставою на фінансування витрат Фондом соціального страхування для забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації (протезними виробами, включаючи   протезно-ортопедичні   вироби,  ортопедичне взуття і спеціальний одяг,  засобами пересування, спеціальними засобами для самообслуговування, особистого догляду, орієнтування, спілкування та обміну інформацією)

   Тернопільським міським відділенням упродовж  2019 року витрати на технічні та інші засоби реабілітації, у тому числі  ортопедичні пристрої, інші технічні засоби реабілітації тощо було профінансовано для 33 осіб з інвалідністю внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань. Загальна сума видатків на зазначені напрями склала майже 510,4 тис. грн.

            Тернопільське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області співпрацює з Тернопільським казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприємством та приватним підприємством «Форвард-Орто», які забезпечують своєчасність та належну якість виготовлення технічних та інших засобів реабілітації для потерпілих.

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації здійснюється Фондом соціального страхування України безоплатно, відповідно до визначеної потреби та в необхідному обсязі.

Н.Ватралик, начальник відділу медичних та соціальних послуг Тернопільського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області