Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Про пенсійне забезпечення працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення у питаннях – відповідях

  1. Яким чином обчислюється розмір пенсії за вислугу років? Який мінімальний ( максимальний)  розмір пенсійної виплати?

 

Відповідь: Розмір пенсії за вислугу років визначається, як і розмір пенсії за віком,  згідно із ст. 27, 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” індивідуально для кожної особи окремо, як добуток заробітної плати, визначеної відповідно до ст. 40, 41 Закону, і коефіцієнта страхового стажу, визначеного за ст. 25 Закону.

Мінімальний розмір пенсії за віком (за вислугу років) за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом ( з 1 липня 2020 року – 1712 грн). За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком. Наявний в особи понаднормовий страховий стаж не може бути обмежений.

Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. На даний час максимальний розмір пенсії не може перевищувати 17120 гривень.

  1. Чи враховується період навчання на денній формі до стажу роботи за вислугу років?

Відповідь: Зарахування до спеціального стажу часу навчання за денною формою) у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах чинним пенсійним законодавством України не передбачено.

Водночас, період навчання за денною формою до 01.01.2004 зараховуються до страхового стажу відповідно ст. 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення”

 

  1. У серпні 2020 року у віці 59 років 6 місяців жінці було призначено пенсію за віком та виплачено грошову допомогу у розмірі 10 пенсій як медику. За пізніший вихід на пенсію їй нарахували доплату у розмірі 22,5% пенсії. Чи мала бути врахована ця доплата при визначенні розміру грошової допомоги?

 

Відповідь: Відповідно до частини третьої ст. 29 Закону про пенсійне страхування жінкам, які народилися у період по 31.12.61 р., після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до ст. 27 цього Закону, в розмірі 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку, за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія.

 

Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 та 28 Закону про пенсійне страхування, станом на день її призначення (п. 6 Порядку № 1191).

Отже, підвищення розміру пенсії у зв’язку з пізнішим виходом на пенсію не враховується при обчисленні розміру грошової допомоги.

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області

 

26.08.2020