Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

АМУ та Мінсоцполітики узгодили шляхи вирішення проблеми фінансового навантаження на громади, яка виникла після прийняття постанови №1040

6 жовтня Уряд України прийняв постанову № 1040, якою затвердив порядок виплати компенсації особам які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі.

За підрахунками Асоціації міст України, виконання цієї постанови потребує додаткових видатків громад у сумі 1,8 млрд грн, у зв’язку з чим громади почали звертатись до Уряду, Парламенту та АМУ.

Для вирішення цієї проблеми 29 грудня АМУ провела робочу нараду з Мінсоцполітики за участі Виконавчого директора Асоціації Олександра Слобожана та заступника Міністра соціальної політики Бориса Лебедцова. Під час зустрічі було обговорено питання щодо доопрацювання норм постанови №1040. За результатами було домовлено, що Мінсоцполітики найближчим часом доповнить цю постанову такими умовами:

  • органи місцевого самоврядування перевірятимуть потребу людини в догляді шляхом оцінювання можливості самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

  • органи місцевого самоврядування матимуть право пропонувати інші механізми організації догляду як альтернативу зазначеній компенсації.

Запропоновані зміни нададуть право органам місцевого самоврядування самостійно визначати способи організації надання соціальних послуг, враховуючи потребу жителів та спроможність бюджету.