Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Формула освітньої субвенції буде доопрацьована

Кабінет Міністрів України 20 грудня ухвалив зміни до Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою Уряду від 27 грудня 2017 р. №1088.

Фактично, Формулу затверджено в редакції, що відповідає розрахункам обсягів освітньої субвенції для кожної громади, застосованим у Законі України «Про Державний Бюджет України на 2022 рік» (Додаток 5).

У постанові не враховано пропозиції Асоціації міст України, що були висловлені у ході роботи робочої групи з удосконалення Формули освітньої субвенції, зокрема щодо:

  • оплати педагогічного патронажу;

  • оплати замін тимчасово відсутніх педагогічних працівників;

  • врахування реальної потреби у групах подовженого дня;

  • зменшення максимальної РНК;

  • збільшення коефіцієнту поділу класу на групи та іншого педагогічного персоналу.

Разом з тим, враховуючи численні звернення громад щодо нестачі коштів освітньої субвенції на заробітну плату педагогів у 2022 році та рішення Парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування поновлюється діяльність робочої групи, з доопрацювання Формули.

До складу робочої групи, окрім тих, хто був задіяний відповідно до наказу МОН від 22.03.2021 №351, увійдуть представники Міністерства розвитку громад та територій Парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і представники громад.

Робоча група має на меті вирішити питання належного фінансового забезпечення закладів загальної середньої освіти у 2022 році, внесення зміни до Формули та до Додатку 5 Закону України «Про Державний Бюджет України на 2022 рік».

Галузь:  Освіта