Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

АМУ не підтримує законопроєкт 6029, який покладає додаткові видатки на громади за пільгове перевезення

Асоціація міст України розглянула проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відзначення внеску осіб, що боролись за волю України у ХХ столітті» (№ 6029), який знаходиться на розгляді Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Законопроєктом пропонується надати право безплатного проїзду один раз на два роки залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, проїзд один раз на рік вказаними видами транспорту зі  знижкою 50% борцям за незалежність України у XX столітті.

АМУ в цілому підтримує підвищення соціальної захищеності окремих категорій громадян, в той же час зазначає, що законопроєктом покладаються додаткові видатки на місцеві бюджети без надання відповідних фінансових компенсаторів.

Реалізація законопроєкту потребуватиме додаткових видатків з місцевих бюджетів в частині надання компенсації за пільгове перевезення вищезазначених категорій громадян. Зазначаємо, що відповідно до частини третьої статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. В той же час, у законопроєкті не визначено джерела покриття зазначених видатків, що суперечить також статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Законопроєкт ставить пільгові категорії громадян у залежність від спроможності місцевих бюджетів. Відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України органи місцевого самоврядування можуть здійснювати фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян, тобто передбачено фінансування в межах спроможності місцевих бюджетів. В той же час, пільги, передбачені законопроєктом, діють за принципом екстериторіальності і не можуть залежати від доходів місцевих бюджетів. Не у всіх органах місцевого самоврядування є кошти для компенсації пільгового перевезення. А в разі неможливості забезпечити пільгу, в територіальній громаді суттєво зросте соціальне напруження.

АМУ пропонує у законопроєкті закріпити фінансування пільгового проїзду за рахунок коштів державного бюджету.

Врахувавши пропозицію АМУ:

  • держава виконає свій обов’язок щодо фінансування пільгового проїзду;

  • громадяни зможуть повноцінно реалізувати своє право на пільговий проїзд не залежно від місця проживання.

Асоціація міст України не підтримує законопроєкт №6029 у чинній редакції та пропонує Парламентському Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів повернути його на доопрацювання.