Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

АМУ закликала Прем’єр-міністра сприяти коригуванню обсягів газу для забезпечення теплопостачання побутових споживачів та бюджетних установ

22 листопада Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням втрутитися у вирішення проблеми, яка ставить під загрозу проходження опалювального сезону 2021/2022 рр.

Так, НАК «Нафтогаз України» на власний розсуд визначив обсяги природного газу, які будуть постачатися підприємствам теплопостачання за передбаченою Меморандумом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. ціною для забезпечення теплопостачання побутових споживачів та бюджетних установ.

Як прогнозували органи місцевого самоврядування, підприємства теплопостачання, а також Асоціація міст України, в окремі періоди проходження опалювального сезону таких обсягів може виявитися недостатньо. Наприклад, на прохання центральних органів виконавчої влади, опалювальний сезон у багатьох населених пунктах почався набагато раніше, ніж у попередні періоди, відповідно передбачених НАК «Нафтогаз України» обсягів газу виявило недостатньо. При цьому, НАК «Нафтогаз України» відмовився коригувати встановлені обсяги споживання природного газу. В результаті у жовтні 2021 року підприємства теплопостачання були змушені використовувати для забезпечення централізованого тепло- та гарячого водопостачання побутових споживачів і бюджетних установ природний газ, за ринковими цінами від 25 грн за 1 куб метр і вище, що є порушенням Меморандуму.

Таким чином, підприємства теплопостачання, не маючи можливості відкоригувати тарифи на комунальні послуги, несуть збитки, джерел для відшкодування яких ні у них, ні у органів місцевого самоврядування немає.
 
Для вирішення цієї проблеми Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням сприяти проведенню НАК «Нафтогаз України» перерахунків обсязу природного газу для забезпечення теплопостачання та гарячого водопостачання побутових споживачів та бюджетних установ.

Лист АМУ