Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Шляхи вирішення проблем освітньої галузі обговорено на засіданні фахової мережі АМУ

30 серпня відбулося онлайн засідання фахової мережі Асоціації міст України з питань освіти. Захід відбувся в рамках проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю».

Мета – обговорити актуальні питання для органів місцевого самоврядування у сфері освіти.

Учасники: заступники міських, селищних, сільських голів, керівники органів управління освітою міських, селищних, сільських рад.

Запрошені: Заступник Міністра освіти і науки України, представник Інституту освітньої аналітики.

Модератором засідання виступила Тетяна Куценко, експерт з питань освіти Аналітичного центру Асоціації міст України. Вона відкрила захід та привітала учасників.

Заступник Міністра освіти і науки України Віра Рогова, а також фахівці Міносвіти Анастасія Софієнко, керівник експертної групи з питань бюджетування Директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик, та Володимир Божинський, керівник експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення та децентралізації в освіті Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти та інші розповіли про прогнози МОНу щодо фінансування освітньої галузі у 2022 році, представили учасникам напрацювання Міністерства та НАПНУ щодо нормативно-правового забезпечення профільної старшої школи, а також надали відповіді на питання від фахівців у сфері освіти з громад. 

Про зміни у формах статистичної звітності (ЗНЗ-1, 76 -РВК) доповів Андрій Литвинчук, заступник директора з науково-проектної роботи та ІТ Інституту освітньої аналітики (презентація).

 

У детальному обговоренні проблемних питань щодо організації профільного навчання в громаді та створення мережі ліцеїв взяли участь Ірина Сумарук, начальник відділу освіти Верховинської селищної громади (Івано-Франківська область) та Олена Кресс, начальник відділу освіти Семенівської міської ради (Чернігівська область).

Експертка АМУ Тетяна Куценко презентувала зміни у нормативно-правовій базі загальної середньої освіти, зокрема з основними положеннями законопроекту 4629-1, проектом Формули освітньої субвенції на 2022 рік (презентація).

Крім того, учасники обговорили проблемні питання щодо оптимізації мережі закладів освіти та можливостей впровадження норм що стосуються створення надання профільної середньої освіти у сільських та селищних територіальних громадах, а також проблемні питання, пов’язані із проведенням конкурсного відбору та призначення директорів шкіл.

Онлайн-захід відбувся в рамках проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», що фінансується Німецьким товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою. Фаза II).