Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Верховна Рада не підтримала застосування податкової знижки з ПДФО при придбанні електротранспорту

15 липня Верховна Рада України прийняла Закон Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні (законопроект № 3476 від 14.05.2020).
Метою законопроекту є стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, шляхом надання певних преференцій з податку на додану вартість та податку на прибуток суб’єктів господарювання, що дасть можливість, через включення до ланцюгів доданої вартості світових автовиробників, створити нові робочі місця і збільшити частку автовиробництва і суміжних галузей у ВВП України.
АМУ, підтримуючи в цілому ідею законопроекту, виступала категорично проти окремих його норм, якими пропонувалось до кінця 2030 року надати право платнику податку на доходи фізичних осіб включити до податкової знижки для зменшення оподатковуваного доходу суми витрат на придбання електротранспорту, у тому числі на погашення банківського кредиту, наданого на такі цілі.
При підготовці Комітетом Верховної Ради України  з питань фінансів, податкової та митної політики законопроекту до другого читання такі загрозливі для бюджетів місцевого самоврядування норми були виключені.
Прийнята редакція Закону Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні не містить норм необґрунтованого надання преференцій фізичним особам з ПДФО. АМУ вітає таке рішення як таке, що дозволить бюджетам місцевого самоврядування зберігати у рік щонайменше 580 млн грн надходжень ПДФО.