Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Уряд підтримав позицію АМУ щодо необхідності дофінансування медичної галузі

Кабінет Міністрів України напередодні Дня медичного працівника прийняв постанову, якою передбачено дофінансування медичної галузі на 4,5 млрд грн. Так, частина коштів піде на забезпечення фінансування медичних закладів, частина - на екстрену медицину, а частина - на нові тарифи. Про це заявив Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов на брифінгу після засідання Уряду 19 червня. "За нашими розрахунками, близько 2 млрд 330 млн грн - фактично антикризовий пакет, який піде на те, щоб дофінансувати медичні заклади. Для того, щоб не допустити закриття закладів, а медпрацівники отримували зарплату. Також частина коштів піде на екстрену медичну допомогу - 1 млрд 260 млн гривень", - наголосив Міністр.
Рішенням Уряду передбачається, що тариф гострого інфаркту буде змінено із 16 001, 43 грн до 30 109 грн, а тариф на гострий мозковий інсульт замість 19 332,31 грн становитиме 26 947 гривень.
Також з 1 вересня 2020 року призначено доплати до заробітних плат медичним працівникам закладів охорони здоров’я:
▪ лікарям — у розмірі 70% від окладу;
▪ середньому медичному персоналу — у розмірі50% мінімальної заробітної плати;
▪ молодшим медичним сестрам — у розмірі 25% мінімальної заробітної плати.
Також постановою:
☑ розширено перелік товарів і послуг, необхідних для боротьби з коронавірусом. Зокрема, це стосується збільшення можливостей для ІФА-тестування;
☑ цього року додатково буде виділено 1,26 млрд грн на екстрену медицину;
☑ додатково будуть спрямовані 2,3 млрд грн на критично недофінансовані медичні заклади.
Асоціація міст України, захищаючи та турбуючись про інтереси органів місцевого самоврядування, здійснює моніторинг проведення реформ в охороні здоров’я та їх вплив на доступність і якість медичної допомоги в громадах. 
АМУ вважає, що порушені муніципалітетами проблеми повністю віддзеркалюють реальну ситуацію в охороні здоров’я країни.
Асоціація міст України зібрала та надіслала до Офісу Президента, МОЗ України та НСЗУ проблемні питання, які виникли у громадах у зв’язку з укладанням договорів з НСЗУ зі змінами у фінансовій діяльності медичних закладів і потребують першочергового вирішення. АМУ застерігала про ризики, які виникнуть в охороні здоров’я.
Асоціація міст України впевнена, що надзвичайно важливою є злагоджена взаємодія органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а конструктивний діалог і прийняті рішення сприятимуть позитивному розвитку охорони здоров’я на рівні муніципалітетів.