Легальна зайнятість – впевнене сьогодення і гарантоване майбутнє

З метою підвищення обізнаності безробітних щодо переваг легальної зайнятості та застереження від проявів шахрайства при працевлаштуванні, спеціалісти Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області систематично беруть участь в інформаційних семінарах на тему: «Легальна зайнятість» в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості. Учасники чергового семінару, що відбувся днями, обговорили питання щодо легалізації трудових відносин та забезпечення прав застрахованих осіб на ринку праці.

Перший заступник начальника об’єднаного управління Ніна Банзерук наголосила, що використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, які суттєво впливають на майбутні пенсійні виплати людини. Так, погоджуючись на нелегальну роботу, найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсації тимчасової непрацездатності. Також спеціаліст Фонду ознайомила присутніх із електронним сервісом – Веб-порталом Пенсійного фонду України та розказала, що користувачі послуги можуть самостійно контролювати свого роботодавця щодо сплати страхових внесків, та бачити свій набутий страховий стаж із 2000 року.

Питання легалізації трудових відносин на сьогодні є надзвичайно актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають легального використання робочої сили, та не укладають передбачені законодавством трудові договори. Завдання Пенсійного фонду – інформування населення про переваги легальної та ризики «тіньової» зайнятості , а кожна людина самостійно повинна вирішувати, що для неї важливіше – жити сьогоденням або ж мати впевненість у завтрашньому дні, отримуючи надійні соціальні гарантії та забезпечуючи собі майбутнє.

 

Юлія Талалай

Головний спеціаліст відділу персоналу та організаційно-інформаційної роботи

ТО УПФУ Тернопільської області