Органи місцевого самоврядування мають право отримувати від ДПС податкову інформацію у розрізі усіх платників

30 листопада 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». 

Прийнятий Закон №1914-ІХ враховує зауваження та пропозиції Асоціації міст України, серед яких, зокрема, закріплення обов’язку ДПС подавати на запит органів місцевого самоврядування звітність у розрізі усіх платників податків, а не лише по юридичним особам (підпункт 191.1.53 пункту 191.1 статті 191 розділу І ПКУ, абзаци четвертий-шостий підпункту 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 розділу І ПКУ). 
Відповідно до Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування мають право отримати інформацію в розрізі усіх платників податків:
  • про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях;
  • про суми списаного безнадійного податкового боргу; суми розстрочених і відстрочених грошових зобов’язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання.
Внаслідок таких змін у органів місцевого самоврядування з’являється можливість одержати більш якісну інформацію, необхідну для планування бюджетів та моніторингу їх виконання. 
Надання зазначеної інформації контролюючим органом на користь органів місцевого самоврядування не вважається розголошенням інформації з обмеженим доступом та/або поширенням персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних (новий абзац другий підпункту 21.1.5 пункту 21.1 статті 21 розділу І ПКУ).
 
Нагадаємо, АМУ у проблемних питаннях, надісланих Прем’єр-міністру України до Дня Діалогу, вчергове звернула увагу на необхідність покращення обміну податковою інформацією між контролюючими органами та органами місцевого самоврядування і поширення права отримувати від ДПС податкову інформацію по фізичних особам – платникам податків. 

Також на бюджетних консультаціях в Мінфіні, що відбулися 26 серпня 2021 року, АМУ наполягала на прийнятті відповідних змін до Податкового кодексу України. Окрім того експерти АМУ відстоювали врахування таких змін до Податкового кодексу України під час обговорення змін до кодексу у парламентських комітетах. Асоціація міст України детально роз’яснювала та обґрунтовувала, яка податкова інформація і для яких цілей необхідна органам місцевого самоврядування.