Парламент прийняв за основу законопроєкт щодо забезпечення зарахування ПДФО до відповідних місцевих бюджетів

4 червня 2020 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ» №3118 від 24.02.2020.
Законопроєктом №3118 пропонується внести такі зміни:
1. Унеможливити зміну місця реєстрації у одноосібному порядку комунальних підприємств, установ, організацій районними та обласними радами як органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.
2. Встановити обов’язок щодо отримання відповідного дозволу для районних та обласних рад при зміні місця реєстрації зазначених об’єктів від сільських, селищних, міських та районних в містах рад.
3. Забезпечити зміну місцезнаходження комунальних підприємств, установ, організацій на фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого на сьогодні проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку органами місцевого самоврядування.
Нагадаємо, АМУ неодноразово звертала увагу на те, що сплата податку на доходи фізичних осіб підприємствами не за місцем знаходження структурних та відокремлених підрозділів юридичних осіб, а за місцем реєстрації основного підприємства, призводить до суттєвого недоотримання коштів у місцеві бюджети та їх розбалансування. Асоціація міст України надіслала лист до парламентського Комітету з рекомендацією підтримати цей законопроєкт в першому читанні та в цілому.
 
Асоціація міст України висловлює вдячність народним депутатам за підтримку фінансової спроможності місцевого самоврядування та недопущення розбалансування місцевих бюджетів і сподівається на подальшу плідну співпрацю.