Тернопіль отримав дві станції моніторингу якості повітря в рамках проєкту EMITTER за фінансової підтримки Євросоюзу

Цими днями Тернопільська громада отримала дві станції моніторингу якості повітря SaveEcoSensor 3.0.

Станції моніторингу якості повітря надала громадська організація «SaveDnipro» безкоштовно в рамках проєкту EMITTER (Проєкт Європейської комісії) за фінансової підтримки Євросоюзу. 

Як зазначає GR спеціалістка ГО SaveDnipro Ольга Гвоздік, станції SaveEcoSensor вимірюють концентрацію завислого в повітрі дрібнодисперсного пилу фракцій до 2,5 мкм та до 10 мкм. Такі завислі частинки в значних кількостях з’являється в повітрі в результаті процесу горіння та деяких інших видів людської діяльності. Забруднення повітря дрібнодисперсним пилом вважають одним з найвагоміших факторів, який веде до скорочення тривалості людського життя в глобальному масштабі.

Переглянути дані про якість повітря можна на  онлайн-карті якості повітря SaveEcoBot. На цій карті дані з датчиків відображаються у значеннях Air Quality Index (AQI) – це індекс якості повітря, формулу якого розробили в Агентстві з охорони навколишнього середовища США (US EPA). Кольорова шкала відображає рівні небезпеки: від зеленого рівня з доброю якістю повітря до темно-бордового дуже небезпечного. Індекс AQI показує забруднення «на зараз», але з врахуванням останніх 12 годин.

Секретар міської ради Ігор Гірчак подякував громадській організації за співпрацю та за обладнання для нашої громади, що дозволять мешканцям отримувати актуальні дані про якість повітря та важливу інформацію про стан довкілля в Україні та світі.

Нагадаємо, стан якості повітря можна дізнатися у мобільному додатку «е-Тернопіль».