Стан якості повітря можна дізнатися у мобільному додатку «е-Тернопіль»

Для користувачів мобільного додатку «е-Тернопіль» з’явився ще один функціонал – можливість стежити за індексом якості повітря (AQI) у місті.

«Сьогодні ми презентуємо новий функціонал контролю за якістю повітря. Відтак кожен охочий може ознайомитися із показником якості повітря у Тернополі у реальному часі. Ця опція вже доступна у мобільному додатку «е-Тернопіль» та на сайті «Контроль якості повітря ЛУН Місто AIR».

Наразі у Тернополі працюють шість таких станцій. Останні декілька місяців проєкт працював у місті в тестовому режимі, і сьогодні розробники вже готові анонсувати перші результати, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Станції моніторингу передаються місту безкоштовно. Вони встановлені на багатоквартирних будинках та під’єднані до мереж мешканців, які з власної ініціативи взяли зобов’язання забезпечити датчики доступом до електроенергії та інтернет-з’єднання».

Як зазначають представники компанії ЛУН Місто AIR, декілька місяців станції моніторингу працювали у Тернополі у тестовому режимі. Результат – 95% часу повітря у Тернополі –чисте та прийнятне.

«Сезонність впливає на погіршення показників якості повітря. Також впливають на забруднення для непромислових міст спалювання листя та стерні, які проводять мешканці восени та весною, надмірний рух автомобільного транспорту, індивідуальне опалення будинків, оскільки мешканці приватного сектору можуть використовувати неякісні матеріали для обігріву, додалося через війну також використання генераторів», - зазначає кураторка ЛУН Місто AIR Анна Денисенко.

Такі станції моніторингу якості повітря вже були запущені в Києві, Львові, Одесі, загалом у 12-ти містах України. Зараз компанія проводить запуск ще у трьох містах: Івано-Франківську, Тернополі та Ужгороді.

Проєкт аналізу якості повітря реалізується у Тернополі від компанії ЛУН Місто AIR – це українська громадська система моніторингу якості повітря. Його створюють IT-компанія ЛУН та Факультет радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем КНУ ім. Шевченка. Компанія  сама фінансує створення станцій, технічну підтримку та сервіси оповіщення.

Де знайти функціонал у додатку «е-Тернопіль»? У додатку «е-Тернопіль» на головному екрані з’явилася кнопка AQI - це середній показник якості повітря. Якщо натиснути на неї, то відображатиметься історія, що означає той чи інший показник повітря.

Довідково. AQI (Air Quality Index) – індекс якості повітря розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується в багатьох країнах світу. Прилади, які встановлені у Тернополі, вимірюють якість повітря та концентрацію наддрібних частинок - PM 1, PM 2.5, PM 10, а також температуру, вологість та тиск.

До слова, декілька років поспіль експерти організації «Укрліга» включають Тернопіль в п’ятірку еко-міст за чистою повітря.