Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо найменування скверу по вул. Софії Стадникової на честь загиблих Героїв, захисників України

Громадська організація «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», Тернопільська міська організація Української Спілки ветеранів Афганістану, родини Героїв, які загинули у війні з росією звернулись до міського голови Сергія Надала щодо найменування скверу по вул. Софії Стадникової на честь загиблих Героїв, захисників України.

Підстави та порядок присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій визначені Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» від 24.05.2012 № 486-VI (далі – Закон).

Відповідно до ст.6 Закону до подання про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій необхідно додати узагальнені зауваження та пропозиції, що надійшли під час громадського обговорення.

Порядок проведення громадського обговорення затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

На підставі вищевикладеного, Тернопільською міською радою подається для оприлюднення та громадського обговорення відповідна інформація.

Найменування об’єкта права власності, якому пропонуюється присвоїти ім’я юридичної особи: сквер по вул. Софії Стадникової на честь загиблих Героїв, захисників України на території мікрорайону «Білогірська» житлового району «Центральний» (викопіювання із схеми зонування території містобудівної документації «м. Тернопіль. Внесення дострокових змін до плану зонування території міста», в районі розташування земельної ділянки за адресою вул. м. Тернопіль, вул. Софії Стадникової; викопіювання з топографо-геодезичного плану м. Тернополя місця розташування земельної ділянки за адресою вул. м. Тернопіль, вул. Софії Стадникової додаються).

Ім’я юридичної особи, що пропонується присвоїти об’єкту права власності:

Сквер по вул. Софії Стадникової на честь загиблих Героїв, захисників України.

Обгрунтування пропозиції:

Ми не знаємо, скільки захисників вже полягли за українську незалежність. Проте якою не була б ця цифра, за кожною з них стоїть величезний біль. Берегти пам’ять про своїх героїв, вшановувати їх та бути вдячними за жертву — шлях, який щодня обирають українці.

Пам'ять народу — це те, що забезпечує його єдність. Вшанування пам'яті про загиблих воїнів — це наша вдячність за те, що ми можемо жити, працювати й любити. Це зв'язок із тими, хто вже не зможе побачити нашу перемогу. Саме тому Тернопільська міська рада всіляко підтримує ініціативи про вшанування героїв України, які захищали і захищають нашу державу, її волю і незалежність.

Україна виборює право на волю та свободу з 2014 року. Інтервенція розпочата 20 лютого 2014 року із вторгненням збройних сил Російської Федерації на територію Автономної Республіки Крим як збройний етап реалізації плану керівництва Російської Федерації по встановленню окупаційного контролю над Україною. Після окупації Криму Росія розпочала війну на сході України.

24 лютого 2022 року країна-агресорка атакувала українську землю з новою силою, розпочавши широкомасштабне вторгнення.

Воїни ЗСУ щоденно відстоюють суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Завдяки їм Україна не просто вистояла перед російською навалою, а і стала для всього світу символом незламності та боротьби за свободу. Однак, незалежність дається нам високою ціною. Захисники та захисниці віддають за Батьківщину найдорожче — власне життя.

Воїни-тернополяни надають сміливу відсіч ворогу. Ми втратили найкращих своїх синів і доньок України. 127 воїнів-героїв міста Тернополя загинули у війні з росією, що триває уже дев’ятий рік. У мікрорайоні «Оболоні» («Рогатки») м. Тернополя виросли, гралися на дитячих майданчиках, ходили до шкіл, а одночасно мужніли та гартували свій дух любові до України тринадцять Героїв. Вони не задумуючись пішли до війська, коли клятий ворог ступив на українську землю. Вони на різних ділянках фронту, у різних родах військ, у різних військових частинах боролися з московським імперським злом, боролися за рідний дім, за життя батьків, дружин, дітей та полягли на полі бою Героями.

Кожен загиблий — це глибокий біль для всієї України. За кожною цифрою статистики стоять реальні люди з їхніми мріями та планами, минулим та близькими, що приречені переживати страшну втрату. Жодне ім'я не може бути забутим:

Юркевич Андрій Михайлович, командир 2-го взводу 2-ї роти «Захід» 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» МО України, 05.09.2014 загинув неподалік с. Весела Гора на Луганщині;

Лотоцький Віталій Зіновійович, старший сержант роти матеріального забезпечення 128-ї гірсько-піхотної бригади, 17.02.2015 загинув під м. Дебальцеве Донецької області;

Шишковський Сергій Олегович, старший бойовий медик евакуаційного відділення 137 ОБМП, 18.03.2022 загинув в м. Миколаїв;

Писаревич Ігор Григорович, солдат Збройних сил України, 28.04.2022 загинув біля м. Рубіжного, Луганської області;

Побережник Андрій Дмитрович, солдат підрозділу Збройних сил України, 18.06.2022 загинув поблизу м. Лисичанська на Луганщині;

Голубович Микола Васильович, солдат Збройних сил України, 19.07.2022 загинув в м. Часів Яр, Донецької області;

Поворозник Григорій Володимирович, старший лейтенант, 29.10.2022 помер в результаті отриманих поранень;

Стефанишин Юрій Юрійович, солдат Збройних сил України, 08.11.2022 загинув в с. Яковлівка Донецької області;

 Брикайло Михайло Йорданович, рядовий Збройних сил України, 04.12.2022 загинув біля с. Яковлівка Донецької області;

Касянчук Григорій Васильович, солдат Збройних сил України, поранений 20.12.2022 н/п Степногірськ Запорізької області, помер 27.12.2022 у військовому шпиталі м. Запоріжжя;

Остапів Роман Богданович, старший солдат 24 ОМБр Збройних сил України, 09.01.2023 загинув біля н/п Краматорськ Донецької області;

Шимків Назарій Петрович, старший солдат Збройних сил України, 09.02.2023 загинув біля населеного пункту Сакко і Ванцетті Донецької області;

Матлашевський Павло Борисович, старший солдат Збройних сил України, 24.04.2023 загинув біля с. Ольгівське Запорізької області.

Сквер стане місцем, де збиратимуться сім’ї загиблих Героїв, їхні рідні та близькі, усі небайдужі мешканці громади щоб вшанувати пам'ять загиблих за Україну воїнів. Атмосфера скверу буде нагадуванням про те, заради чого воюють і віддають життя українські захисники та захисниці. Це місце, де буде жити пам'ять про наших Героїв.

Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо присвоєння об’єкту права власності імені фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події: міський голова Сергій Надал на підставі звернення громадської організації «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», Тернопільської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану, колективного звернення родин Героїв, які загинули у війні з росією.

Термін, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників: у зв’язку з введенням воєнного стану громадське обговорення проводиться шляхом надання пропозицій в письмовій формі, у формі електронної консультації. Термін громадського обговорення: два місяці з дня оприлюднення інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення.

Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, термін і форма для подання пропозицій (зауважень): пропозиції та зауваження подаються в письмовій формі або надсилаються електронною поштою на адресу Тернопільської міської ради (контактні дані: 46001, м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5, e-mail: letter@ternopilcity.gov.ua) із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх подає.

Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення Тернопільська міська рада, управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради за адресою м. Тернопіль, вул. Миколая Коперника, 1, 2-й поверх, каб. №204, тел.+380674473280, адреса електронної пошти: arhtern@ukr.net.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Наталія Дивак - завідувачка сектору цифрових послуг відділу містобудівного планування управління містобудування, архітектури та кадастру.

Термін і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: після отримання пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Тернопільської міської ради: ternopilcity.gov.ua.

Додатки:

викопіювання із схеми зонування території містобудівної документації «м. Тернопіль. Внесення дострокових змін до плану зонування території міста», в районі розташування земельної ділянки за адресою вул. м. Тернопіль, вул. Софії Стадникової на 1 арк.

викопіювання з топографо-геодезичного плану м. Тернополя місця розташування земельної ділянки за адресою вул. м. Тернопіль, вул. Софії Стадникової на 1 арк.