Особи з інвалідністю у Тернополі можуть безкоштовно паркуватися на спеціально відведених місцях: роз’яснення

Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» власники спеціально обладнаних чи відведених майданчиків для паркування забезпечують виділення та облаштування в межах майданчиків місць для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року №585 безоплатне паркування здійснюється шляхом розташування транспортного засобу на місці для безоплатного паркування з урахуванням дорожніх знаків та дорожньої розмітки, а також з дотриманням Правил паркування транспортних засобів, а також ПДР України. При цьому в лівому нижньому куті лобового скла транспортного засобу розміщується розпізнавальний знак «Водій з інвалідністю».

Тобто, якщо особою з інвалідністю розташовано транспортний засіб на платному паркувальному майданчику, це не звільняє від обов`язку оплати паркувального майданчика, оскільки законодавцем визначено умови звільнення від оплати, а саме на спеціально відведених (позначених) на цих майданчиках місцях, а також значок «особа з інвалідністю». У разі не дотримання вказаних вимог, а саме розташування транспортного засобу за відсутності на ньому розпізнавального знаку «Водій з інвалідністю», а також не на спеціально відведеному місці, отримання послуг з паркування на майданчику для платного паркування повинно бути сплачено на загальних підставах.