У Тернополі відбулася презентація Портфоліо міста Тернопіль

Днями у Тернопільській міській раді відбулася презентація Портфоліо міста Тернопіль за участі керівника Програми розвитку регіонів ПРООН в Україні, координатора ініціативи «Мери за економічне зростання» в Україні Мустафи Саіт-Аметова.

Під час заходу презентовано та обговорено портфоліо сталих перетворень міста Тернопіль: від розробки до впровадження.  

«Пишаюсь тим, що Тернопіль та Миколаїв стали першими містами, які отримали таку підтримку та мають можливість реалізувати ці проекти, стати прикладом для інших міст України. Починаючи з 2019 року, Тернопіль активно працював з проектом «Мери за економічне зростання». За цей час нам вдалось реалізувати чимало успішних проектів. Дякую пану Мустафі, проекту ПРООН та усім колегам. Саме завдяки вашим консультаціям, фінансуванню та підтримці ці проекти були реалізовані, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Проект, який презентований – це майбутнє нашого міста. Це, по суті, стратегія розвитку нашого міста, яке враховує потреби і вимоги наших тернополян. Враховані всі сучасні тенденції, які є у розвинутих цивілізованих містах і країнах. Ми дуже сподіваємось, що зможемо успішно цей досвід перейняти».

Проект має на меті сприяти сталому й «зеленому» розвитку міста, зміцнити потенціал органу місцевого самоврядування та посилити інклюзивне економічне зростання. Ініціатива також спрямована на розвиток міських інновацій і запуск «портфельного» підходу до управління містом із максимальною вигодою для мешканців.

«Це цікава віха у нашій співпраці, зокрема, в межах проєкту «Мери за економічне зростання». З містом Тернопіль UNDP має цілу низку ініціатив, які зараз реалізуються у різних напрямках. Це і створення інфраструктури для економічного відновлення, напрацювання локальних ініціатив, побудова спроможності до формування і подальшої реалізації проєкту у сфері надання публічних послуг, створення економічних можливостей тощо, — зазначає Мустафа Саіт-Аметов. — Поряд з цими ініціативами є проект «Мери за економічне зростання». Це одночасно і проєкт, і мережа. Ця мережа виходить за рамки України і за підтримки Європейського Союзу реалізується й підтримується в п’яти країнах. Міста отримують можливість навчання практикам та новітнім методам».

В рамках проекту Тернопіль отримає додаткову підтримку у сфері навчання, інновацій і фінансування та розвине свій потенціал, стратегії й можливості швидкого відновлення. 

Нагадаємо, у 2021 році Тернопіль та Миколаїв стали переможцями конкурсу «Портфельний підхід до муніципальних перетворень» для муніципалітетів країн Східного Партнерства ЄС, включно з Україною, в рамках нової фази проекту Мери за економічне зростання. Конкурс проводили Європейський Союз (ЄС) та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН). Тернопіль та Миколаїв першими в Україні протестують «портфельний» підхід у міському розвитку.