З нагоди 161-річниці перепоховання Тараса Шевченка у Тернополі вшанували пам’ять Великого Кобзаря

Сьогодні, 22 травня, українці у всьому світі  відзначають 161-річницю з дня перепоховання Генія українського народу, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.

З нагоди роковин у Сквері Тараса Шевченка у Тернополі вшанували пам'ять та поклали квіти до монумента Великого Кобзаря.

«Сьогодні, в день 161-ї річниці перепоховання Кобзаря на українській землі, Україна та світ знову згадує Великого Пророка України – Тараса Шевченка. Помер 47-річний Великий Українець у Санкт-Петербурзі, де його спочатку і поховали. Але друзі Шевченка виконали його «Заповіт»: «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...». Шевченко не хотів лежати на землі вічного ката українського народу і був перепохований, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Сьогодні маємо ще один привід згадати великого сина українського народу, який найбільше у світі ідентифікував Україну через нашу мову, культуру, духовність. Кидав заклик  Україні бути вільною та незалежною. Згадуючи про Кобзаря, робимо усе, щоб виконати його заповіти і, найголовніше, якомога швидше вибити окупанта і вічного ворога з української землі».

Довідка. Лише через 58 днів після поховання Тараса Шевченка, його перевезли в Україну. Прах Великого Кобзаря перепоховали на Чернечій горі, у Каневі як і заповідав поет.