Абоненти із індивідуальним опаленням у січні отримали нарахування в оновленому форматі

З 1 грудня 2021 року між співвласниками багатоквартирного будинку був впроваджений порядок розподілу обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що передбачає повний облік теплової енергії, яка потрапляє у багатоквартирний будинок.

Порядок такого розподілу визначено статтею 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 № 315.

Тож, відповідно до Методики, відтепер теплова енергія, яка надходить у будинок, розподіляється між всіма співвласниками багатоквартирного будинку та включає:

  • опалення житлових приміщень;
  • опалення місць загального користування (МЗК);
  • теплову енергію для забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення та постачання гарячої води.

Відповідно до законодавства, обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування, а також на функціонування внутрішньобудинкової системи опалення та функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання також розподіляється на власників приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання.

Тобто споживачам, які відключили помешкання від системи централізованого опалення, нараховується частка плати за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування,  на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та постачання гарячої води.

Додатково також нараховується плата за тепловіддачу від транзитних трубопроводів.

За основу при нарахуванні для абонентів автономного опалення беруться діаметри транзитних стояків, їхня кількість та довжина. Якщо ж стояки «відрізані», то при наданні відповідного акту в Службу збуту теплової енергії (вул. Князя Острозького, 43), абоненту можуть бути проведені перерахунки, але нарахування за опалення місць загального користування та за функціонування системи будуть здійснюватися й надалі.

Нарахування  за гарячу воду у помешканнях, де лічильники опломбовано (споживачі користуються бойлерами, мають індивідуальне тощо) також здійснюються відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 № 315.

Це нарахування не за споживання гарячої води, а за функціонування системи гарячого водопостачання у будинку, яке розподіляється пропорційно на усіх співвласників відповідно до площі багатоквартирного будинку. Циркуляція гарячої води у будинку передбачає тепловіддачу, тобто стояки гарячого водопостачання частково обігрівають приміщення і оплату за це мають здійснювати усі співвласники.

Якщо у місцях загального користування приладів обігріву немає або вони не функціонують, то мешканцям слід звернутися до балансоутримувача для відновлення їхньої роботи.

У КП Тернопільміськтеплокомуненерго зазначають, що на підставі діючої Методики, співвласники багатоквартирного будинку можуть встановити свій механізм розподілу комунальної послуги у житловому будинку. Зокрема, за рішенням співвласників будівлі частки споживання теплової енергії, витраченої на опалення МЗК та допоміжних приміщень будівлі, можуть визначатися із  застосуванням понижувального коефіцієнта від 0,2 до 0,9 залежно від теплотехнічних характеристик будівлі, або за рішенням співвласників для визначення частки може застосовуватися підвищувальний коефіцієнт від 1,1 до 2. 

Рішення про їх застосування або зміну приймається в міжопалювальний період, про що співвласники будівлі письмово повідомляють виконавця комунальної послуги.

З приводу нарахувань за конкретними адресами усі роз’яснення можна отримати у Службі збуту теплової енергії (тел. 050-710-1578, 095-710-1578, 066-340-1579 )

Нагадаємо, споживачі можуть обрати тип договірих відносин з виконавцями послуг з постачання теплової енергії та гарячої.