Міський голова Сергій Надал поділився кращими практиками відкритого врядуванні під час муніципального форуму в Одесі

Сьогодні, 27 липня, в Одесі розпочав роботу XVI Український муніципальний форум з обговорення актуальних питань місцевого самоврядування, який щорічно проводить Асоціація міст України. Участь у заході бере міський голова Тернополя Сергій Надал, який у перший день роботи форуму поділився з учасниками кращими практиками відкритого врядування, які реалізовані у Тернополі.

«У 2020 році Тернопіль переміг в конкурсі та увійшов у число 56-ти нових муніципалітетів-партнерів ініціативи OGP Local, що передбачає впровадження Тернопільською міською радою політик з метою забезпечення прозорості, підзвітності та участі громадян у врядуванні, – розповідає Сергій Надал. – Сьогодні активно працюємо над розвитком сфери відкритих даних та Порталу відкритих даних Тернополя. Зокрема, місто приєдналося до Міжнародної хартії відкритих даних – ініціативи, що сприяє співпраці, прийняттю та реалізації принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних у всьому світі. Маємо також і перші результати: набори відкритих даних міської ради входять у четвірку міст за кількістю завантажень користувачами порталу data.gov.ua, а усі комунальні підприємства міської ради зареєстровані на порталі, разом оприлюднюють і постійно оновлюють 173 набори відкритих даних».

Міський голова розповів також про дев’ять цифрових проєктів, які успішно реалізовані в Тернопільській громаді. Серед них – електронний квиток та система спостереження за рухом громадського транспорту в режим реального часу.

Також, завдяки роботі над наповненням даних про усіх зареєстрованих жителів у громаді, вдалося відмінити щорічний обіг понад 400 000 довідок про місце реєстрації, окрім того функціонує платформа «Кабінет мешканця», де можна онлайн отримати понад 30 послуг, які надає міська рада (зокрема, у сфері торгівлі, надання копій нормативних документів і т.д.). У місті активно реалізується також один із найуспішніших проєктів відкритого врядування – Громадський бюджет та Шкільний громадський бюджет.

Окрім того, на сьогодні триває розробка єдиної інформаційної системи управління містом, де будуть зібрані деталізовані дані про все комунальне майно міста, житловий фонд та багато іншого.

Ознайомитися з презентацією «Практика відкритого врядування у Тернополі» можна тут.