У Тернополі вперше провели біологічне очищення ставу суспензією хлорели

З настанням теплої сонячної погоди і підвищенням температури повітря у Тернополі продовжується реалізація програми з відновлення екосистеми ставу та інших водойм міста.

У минулому році з метою покращення гідрологічного режиму і санітарного стану Тернопільського ставу на водоймі виконувалися роботи з поглиблення дна та механічної очистки від намулу спеціалізованою технікою драглайн-екскаватором.

Цьогоріч для очищення ставу, пригнічення розвитку синьо-зелених водоростей і збагачення води киснем вперше було проведено біоремедіацію водойми суспензією хлорели і сценедесмуса, що на сьогодні є одним із найсучасніших та найдієвіших способів біологічної очистки води.

Першу процедуру внесення суспензії хлорели у Тернопільський став провели спеціалісти-екологи 25 травня на трьох найбільш застійних локаціях – біля Надставної церкви, поруч з причалом та в районі вул. Чумацької (біля «Riverside Club»). 

«Враховуючи європейський досвід, у цьому році ми вперше, експериментально, провели такий захід у Тернополі і сподіваємось, що уже найближчим часом він дасть позитивний результат, - зазначає головний спеціаліст відділу благоустрою та екології Тернопільської міської ради Світлана Молодецька. – А відтак, буде зменшено «цвітіння» водойми та покращено усі якісні показники води для забезпечення нормального розвитку і життєдіяльності живих організмів».

Запевнив в ефективності використання органічного засобу і директор Барської філії «ВП «Цукорпромводоналадка» яке займається розведенням та поставкою хлорели, Василь Дуда.

«Такі водорості є біологічними стимуляторами і покращують білковий, вітамінний і мінеральний обміни речовин у водоймах. Після запуску у воду хлорела інтенсивно розмножується і запобігає росту синьо-зелених водоростей, у водоймі покращується кисневий режим та відновлюється рекреаційний потенціал, - пояснив Василь Дуда. - Хлорела також створює сприятливе середовище для розвитку фіто- та зоопланктону, які в свою чергу є кормом для риб».

Нагадаємо, на акваторії Тернопільського ставу в межах відпочикових зон «Циганка» та «Дальній пляж» тривають також роботи з підготовки водойми до нового купального сезону.