У Тернополі вшанували пам'ять жертв політичних репресій комуністичного режиму

День пам’яті жертв політичних репресій – національний пам’ятний день в Україні, який щорічно відзначають у третю неділю травня.

У Тернополі поминальний захід традиційно відбувся біля Тернопільського історико-меморіального музею політичних репресій, в підвалах якого було приміщення колишнього КДБ та утримували політичних в’язнів і репресованих.

Віддати шану політв’язням і покласти квіти до пам’ятної стели жертвам політичних репресій прийшли представники влади, духовенства та громадськість міста.

«Сьогодні Тернопіль та Україна відзначає День пам’яті і скорботи жертв, які загинули або постраждали в Україні унаслідок політичних репресій комуністичного режиму. Терор і репресії не оминули жодну з верств українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян і робітників. Внаслідок масових репресій у 1927-1938 роки людські втрати в Україні становили щонайменше 4,4 мільйони осіб, –  зазначив міський голова Сергій Надал. –  Ми не маємо права ніколи забувати, що в умовах нормального демографічного розвитку, без комуністичного поневолення, українці могли б стати стомільйонним народом. І сьогодні ми не маємо іншого вибору, ніж захистити свою державу, свою свободу, свій демократичний вибір. Віддаємо шану тим, хто не боявся йти проти тоталітарної комуністичної машини. Це справжні Герої, приклад яких сьогодні дає натхнення боротьби новим поколінням українців».

\