На засіданні оперативного штабу обговорено ситуацію щодо можливості відкриття ринків у Тернополі.
Як зазначає начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків, стан готовності до відкриття ринків обговорювали з їх директорами, оскільки постановою Головного державного санітарного лікаря України затверджено вимоги при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках (додаємо перелік вимог нижче, - прим. авт.)
За словами представників трьох зареєстрованих ринків у Тернополі, на ринках наразі немає можливості належно забезпечити відстань між робочими поверхнями продавців, а також забезпечити усіх захисними екранами між продавцями і покупцями.
При цьому керівники ринку зазначили, що наражати на небезпеку продавців та покупців не будуть. Також одним із факторів є те, що на ринках не буде достатньої кількості відвідувачів, оскільки громадський транспорт не курсує у звичному режимі руху. Тож, до 11 травня ринки у Тернополі будуть закриті. Про відновлення їхньої роботи буде повідомлено додатково.
Нагадаємо, Постановою Головного санітарного лікаря України встановлено ряд вимог, за яких ринки могли б працювати:
1) наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону № 771;
2) допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
3) наявність на кожному вході (в'їзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком;
4) кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку;
5) відстань між робочими місцями продавців складає не менше трьох метрів, місця торгівлі обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
6) проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця - в кінці кожного робочого дня;
7) відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;
8) забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
9) агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.