Підтримка діяльності суб’єктів господарювання на час карантину на державному та місцевому рівнях

на  державному рівні

З 18 березня 2020 року набрав чинності Закон №533-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Закон визначив карантин у зв'язкуі з COVID-19 форс-мажором для договорів

 встановив Мораторій на застосування штрафів і пені

У період з 1 березня по 31 травня 2020 року:

не будуть застосовуватися штрафні санкції за порушення податкового законодавства, крім санкцій за:

  • порушення нарахування, декларування і сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати;
  • порушення правил обліку, виробництва і обороту пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;
  • відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя або договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії.

Не буде нараховуватися пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня, підлягає списанню.

У період з 1 березня по 31 травня 2020 року:

1. Не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасне подання звітності та несвоєчасну сплату ЄСВ.

2. Платникам ЄСВ не нараховується пеня, а вже нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Мораторій на проведення перевірок

На період з 18 березня по 31 травня 2020 року:

1. Встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, крім перевірок з питань бюджетного відшкодування ПДВ.

2. Планові перевірки відповідно до плану-графіку на 2020 рік, які повинні були початися в період з 18 березня по 31 травня, мають бути перенесені. Оновлений план-графік перевірок оприлюднений на офіційному веб-сайті ДПС.

3. Документальні та фактичні перевірки, розпочаті до 18 березня і ще не завершені, повинні бути припинені на період до 31 травня поточного року.

Крім того, до 31 травня 2020 року забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових контрольних заходів у сфері господарської діяльності. Але з цього правила є винятки - заборона не поширюється на перевірки:

  • суб'єктів з високим ступенем ризику;
  • в сфері дотримання вимог щодо формування державних регульованих цін;
  • питань санітарного та епідемічного благополуччя.

На період з 18 березня по 31 травня 2020 року:

1. Встановлено мораторій на проведення документальних перевірок по правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

2. Документальні перевірки по ЄСВ, які розпочаті до 18 березня і ще не завершені, мають бути припинені на період до 18 травня поточного року.

Тимчасове звільнення від окремих податків і ЄСВ

За період з 1 березня по 31 березня 2020 року:

1. Не нараховується і не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності), яка використовується в господарській діяльності. А тим, хто вже подав декларацію на рік, передбачено право представити уточнюючу декларацію для зміни вже нарахованої суми податку.

2. Не обкладаються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об'єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. Як і у випадку з платою за землю, є можливість подати уточнюючу декларацію для зміни вже нарахованої суми податку.

3. Звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за себе фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства.

Тим, хто використовує працю найманих працівників, слід розуміти, що звільнення стосується тільки внеску "за себе", але не внесків, які нараховуються за зарплату.

Відтермінування запровадження РРО-новацій

Перенесені нововведення в сфері застосування РРО, передбачені законами №128-ІХ та №129-ІХ від 20 вересня 2019 року.

Обов'язкове застосування РРО підприємцями на єдиному податку 2-4 груп незалежно від обсягу доходу по окремих видах діяльності, передбачене Законом №129-ІХ, перенесено з 1 жовтня 2020 го на 1 січня 2021 року.

Загальне застосування РРО всіма ФОП 2-4 груп незалежно від видів діяльності та обсягів доходу взагалі перенесено на 1 квітня 2021 року, що досить символічно.

Відтерміноване застосування РРО для ФОП, які надають платні послуги в сфері охорони здоров'я і дохід яких за календарний рік менше 1 млн грн.

Перенесення строків декларування доходів громадянами

1. Річну декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік вони подають до 1 липня 2020 року (замість 1 травня), а при наявності права на податкову знижку, декларацію все одно можна подати до кінця року.

2. Сплату податкового зобов'язання, зазначеного в поданій податковій декларації, здійснюють до 1 жовтня 2020 роки (замість 1 серпня).

ТАКОЖ

Кредитним установам заборонено підвищувати відсоткові ставки за виданими кредитами та змінювати існуючі програми фінансової підтримки МСП.

Створено Стабілізаційний фонд для боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн, який надаватиме непряму підтримку підприємствам.

Внесено зміни до програми «Доступнікредити 5-7-9%»:

По-перше, розширено коло суб'єктів підприємництва, які можуть отримати державну фінансову підтримку- подавати заявки на кредит за умовами програми “Доступні кредити 5-7-9%” можуть підприємці, максимальний рівень річного доходу яких не перевищує 100 мільйонів гривень (було - до 50 мільйонів гривень).

По-друге, збільшується максимальна сума кредиту з 1,5 мільйона гривень до 3 мільйонів гривень.

По-третє, розширюється перелік цілей, на які підприємці можуть брати кредит в рамках програми «Доступнікредити 5-7-9%» - отримати позику можна  на:

    • придбання нежитлової нерухомості без права передачі її третім особам;
    • придбання обʼєктів права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзинга), пов’язаних із реалізацією субʼєктом підприємництва інвестиційного проекту; 
    • поповнення обігових коштів суб’єктів підприємництва у розмірі не більше 25% від загальної вартості проекту, що фінансується за рахунок кредитних коштів.

По-четверте, суб’єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням пільгових кредитів  в рамках антикризових заходів до відміни карантину плюс 90 днів після такої відміни.

По-п’яте, встановлена можливість отримати відстрочку з повернення кредиту, наданого на антикризові заходи, але не більше, ніж на дев’ять місяців.

на  місцевому рівні

-Звільнено підприємців від орендної плати за комунальні приміщення (рішення міської ради №7/п48/3 від 17.03.2020 року).

-Призупинено організацію платного паркування в м. Тернополі з 20.03.2020 року на період дії установленого на території Тернопільської міської територіальної громади карантину (рішення виконавчого комітету №293 від 15.04.2020 року).

-Звільнено платників єдиного податку І та ІІ групи, на яких поширюються обмеження, передбачені підпунктом 8 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211, від сплати податкових зобов’язань по єдиному податку за період з 01.04.2020 до 30.04.2020 року (рішення виконавчого комітету №32 від 22.04.2020 року).

Звільнення від сплати єдиного податку застосовується до суб’єктів підприємницької діяльності, які у період до 01.07.2020 подали до органів державної податкової служби відповідну заяву щодо застосування пільги із зазначенням виду діяльності, місця здійснення діяльності.

Сплачені суб’єктами господарювання, суми єдиного податку за квітень 2020 року, зараховуватимуться органами державної податкової служби, у рахунок майбутніх платежів.