У Тернополі вшанували пам'ять полеглих захисників Дебальцівського плацдарму

18 лютого біля Меморіальної стели, що в парку ім. Т. Шевченка, відбувся мітинг-реквієм з нагоди вшанування пам'яті загиблих Героїв під час оборони міста Дебальцеве.

На честь захисників Дебальцівського плацдарму священнослужителі традиційних українських церков відправили молебень, а небайдужі тернополняи поклали квіти до меморіалу «Загинули за волю України».

До участі у поминальному заході долучилися побратими та родичі загиблих тернополян, волонтери, представники влади та духовенства.

«Згадаємо сьогодні про почесних мешканців Тернополя Олександра Орляка, Віталія Лотоцького та всіх тих, хто поліг в бою за наш мир, спокій, аби Україна була єдиною, мирною, щоб над нашими головами не літали російські ракети. Ніякі ордена, медалі та відзнаки їх не повернуть, але я впевнений, що пам’ять про них назавжди лишиться історією нашого міста, країни і в наших серцях, - відзначив міський голова Тернополя Сергій Надал. – Сьогодні багато з наших ворогів говорять, що бій під Дебальцевом був поразкою української армії. Я впевнений, що бій під Дебальцевом був перемогою українських Героїв! Завдяки цьому бою зупинили широкомасштабний наступ російської армії. Саме тоді українці показали всьому світові, що наші військові здатні зупинити будь-яку армію світу. Це було і залишається для нас визначальним».

З нагоди відзначення пам’яті захисників міста Дебальцеве, міський голова вручив матерям загиблих військовослужбовців грошові сертифікати.

Після завершення заходу в Українському домі відбувся показ фільму «Висота 307,5»

Довідково. Бої за Дебальцеве розпочалися у 2015 році, а найгостріша фаза тривала майже місяць. Російські акупанти прагнули захопити важливий залізничний вузол будь-якою ціною. 17 лютого російські бойовики просунулися вглиб міста і штурмували табір сил АТО. Тоді українські військові вирішили відступити, і понад 2500 тисячі українських бійців залишили плацдарм. Хоча, деякі групи виходили ще кілька днів, саме ця дата вважається завершенням боїв за Дебальцеве. Тоді 210 військовослужбовців загинуло, 270 було поранено, 7 взято в полон та 18 - зникло безвісті. За весь час оборони Дебальцевського напрямку загинуло 136 та було поранено 230 військовослужбовців ЗСУ.