Звернення міського голови Тернополя з нагоди Дня Соборності України

Шановна Тернопільська громадо! Друзі!

Щиро вітаю усіх з одним із найважливіших свят в новітній історії України!

22 січня ми відзначаємо День Соборності України. Більш, ніж сто років тому, вперше за багато століть всі українські землі об’єдналися у межах єдиної держави.

На Софіївській площі у Києві було проголошено Акт Злуки. Цим символічним кроком українці показали досягнення головної мети української нації — бажання жити у єдиній соборній суверенній Українській державі, сповідувати спільні цінності і обирати спільне майбутнє.

День Соборності — це символ єдності української нації. Роками українців сварили зовнішні сили. Рвали наш народ та нашу країну на шматки. Ділили нас за принципом віри чи політики.

Проте Акт Злуки показав усьому світові — українці це державна нація, котра прагне бути собою та самостійно керувати у своєму домі. Усі, хто тоді зібралися на Софіївській площі та у сотнях українських міст і містечок, чітко усвідомлювали — вони представники єдиної української нації, мають спільні цінності, спільну історію, спільних героїв.

Українська держава початку 20-го століття впала під ударами зовнішніх та внутрішніх ворогів. Але символ єдності залишився.

Завдяки національній пам’яті про Єдність і Соборність і постала незалежна Україна. Всупереч усім зусиллям окупаційної радянської влади. Всупереч брехні. Попри репресії і зусилля катів. 21 січня 1990 прості українці вийшли у «Живий ланцюг» від Сходу до Заходу і показали — українці пам’ятають себе. У 2014 році об’єдналися всі: народ, армія, громади. У нас була спільна мета — зупинити ворога, і ми це зробили.  Українці завжди перемагали, коли були єдиною нацією з єдиними цінностями. Українці програвали, коли їх розділяли вороги. Цей принцип діє і сьогодні. Українці перемагають у Єдності.

Щиро вітаю всіх з Днем Соборності.

Нехай на нашій землі буде мир після перемоги над ворогом!

У Єдності наша сила!

Слава Україні!

Міський голова Тернополя                                  Сергій Надал