IBI-Rating підвищило рейтинг інвестиційної привабливості Тернополя

Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підвищення рейтингу інвестиційної привабливості міста Тернопіль з рівня invА- до invА. Кредитний рейтинг Тернополя підтверджено на рівні uaВВВ+ з прогнозом «стабільний».

Для проведення аналітичного дослідження були використані показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною. 

При оновленні рейтингів було враховано те, що:

- Тернопіль має диверсифіковану економіку та стабільне операційне середовище, розвиток якого супроводжується збільшенням рівня зайнятості, чисельності суб‘єктів малого та середнього бізнесу за одночасного зростання обсягів реалізації продукції, послуг (у т. ч. на експорт) та освоєння капітальних інвестицій;

- у 2018 році тут створено міську територіальну громаду, до складу якої увійшли Тернопіль та 8 населених пунктів, яка в поточному році отримує нові бюджетні можливості та перспективи;

- місто має добру логістику, значну кількість навчальних закладів (за різними профілями) та розвинену обслуговуючу, комунальну й соціальну інфраструктуру. У 2018 році створено  Індустріальний парк «Тернопіль» та затверджено його концепцію, що сприятиме покращенню умов для залучення нових виробництв;

- місто активно використовує програми міжнародних організацій, які кредитують міста з метою проведення модернізації інфраструктури та покращення рівня енергоефективності.

«Серед основних пріоритетів Тернопільської міської ради є зменшення адміністративних бар‘єрів, підвищення рівня бізнес-культури, промоція інвестиційних можливостей міста та створення сприятливого інституційного середовища. Тому фіксація прогресу в цій сфері з боку експертів є важливою складовою в цьому напрямку», - відзначив очільник Тернополя Сергій Надал.

Як підкреслив директор муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Дмитро Задесенець, за останні три роки рейтинг інвестиційної привабливості м. Тернополя підвищується втретє, на що вплинуло багато чинників, серед них тривале зростання більшості показників соціально-економічного розвитку, дії міської влади щодо покращення стану інфраструктури, впровадження інноваційних технологій в транспорті та управлінні, а також у підвищенні інформаційної прозорості та відкритості.