На вулиці Чорновола у Тернополі висадять 30 червонолистих кленів

На вул. Чорновола триває реконструкція пішохідної алеї, під час якої, згідно з проектом та концепцією комплексного озеленення Тернополя, заплановано висадити близько 30 саджанців червонолистих кленів. Відтак, старі каштани, які тут ростуть ще з 60-тих років, будуть видалені.

Як пояснює начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради Олег Соколовський, рішення замінити існуючі дерева на екзотичні клени було прийняте через те, що каштани, які зараз знаходяться на вул. Чорновола, є сухостійні та вже досягли своєї вікової межі, а також спостерігається їх ураження мінуючою міллю.

«Окрім того, під час заміни мереж водо- та теплопостачання на цій ділянці, було помічено, що коренева система каштанів є надзвичайно потужна і спричиняє часткову руйнацію інженерних комунікацій та фундаменту будинків, які знаходяться поряд, – додає Олег Соколовський. – На відміну від каштанів, корінь червонолистих кленів не має здатності до розгалуження, відтак не пошкоджуватиме дорожнє покриття та фасади будинки. А також ці червоні насадження є більш урбанізовані та відмінно поєднуватимуться з кольором майбутньої бруківки та велодоріжки, що створить особливу атмосферу на даній вулиці».

Після реконструкції дорожнього покриття на вул. Чорновола буде висаджено два ряди 5-7-и річних екзотичних дерев (загалом 30 штук), що сприятиме покращенню екології та привабливому вигляду алеї.

До слова, минулого року червонолисті клени були висаджені на вулиці Сагайдачного і це красиве дерево за короткий час отримало чимало прихильників, про що свідчать схвальні відгуки, які надходять на адресу управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР.