Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

Правила і поради щодо збирання грибів, попередження отруєнь ними

При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватися основних правил, щоб запобігти випадкових помилок, які можуть призвести до отруєння.

Правила по попередженню грибних отруєнь необхідно завжди пам’ятати:

1. Збирайте у лісі тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, яких ви не знаєте чи в яких ви невпевнені, ніколи не вживайте в їжу.

3. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.

4. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

5. Ніколи не  вживайте  грибів  сирими.

6. Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг  та поблизу  залізниці. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для  їжі.

7. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення!

8. Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі переспілі, в'ялі та ті гриби, з приводу  яких ви вагаєтеся, чи дійсно вони їстівні, потрібно, не шкодуючи, викинути.

9. Гриби повинні бути піддані кулінарній (термічній) обробці  в день збору або не пізніше наступного ранку.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря. Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення.