Тернопільська міська рада інформує

  • Video
    Звіт міського голови Тернополя Сергія Надала за 2023 рік

У минулому році виявили необґрунтовано видані чи продовжені лікарняні на 4,5 мільйона гривень

Впровадження в Україні електронного реєстру листків непрацездатності дозволило значно зменшити кількість помилок і зловживань при видачі лікарняних. Однак випадки порушення інструкцій при заповненні (в обігу досі знаходиться біля 4% паперових листків) і видачі лікарняних все ще трапляються та можуть призвести до надмірних видатків.

Аби упередити нецільове використання коштів, фахівці Фонду соціального страхування України упродовж минулого року перевірили 380 904 листки непрацездатності – було проведено 158 планових і 1 832 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я, а також перевірено 1 936 страхувальників.

За результатами перевірок роботодавців виявлено 10 833 лікарняних у паперовій формі, які було видано з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Крім того, під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я виявлено, що 3 028 листків непрацездатності (електронних і паперових) видано з порушеннями Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Проведена робота дозволила у 2022 році упередити виплати за необґрунтовано виданими чи продовженими лікарняними на суму понад 3,6 мільйона гривень. Також було відшкодовано 627 тисяч гривень коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та подано вимоги до закладів охорони здоров’я на суму майже 222 тисячі гривень.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України