У Тернополі відбудеться година пам’яті поета та художника Михайла Левицького «Найбільш за все люблю я Україну»

Запрошуємо тернополян та гостей міста на годину пам’яті Михайла Левицького «Найбільш за все люблю я Україну», яка відбудеться 21 липня о 12:00 год у приміщенні за адресою вул. Патріарха Йосифа Сліпого, 3.

Михайло Левицький – український поет, перекладач, художник. Народився 16 березня 1948 року в селі Пукеничі Стрийського району Львівської області. У рідному селі закінчив початкову, а в сусідніх Лисятичах – середню школу. Відчуваючи потяг до друкованого слова, вступив на факультет журналістики Львівського університету. Після першого курсу продовжив навчання у Дрогобичі. Закінчив у 1984 році філологічний факультет Дрогобицького педагогічного інституту (нині Дрогобицький педагогічний університет).

Свого першого вірша надрукував чотирнадцятирічним школярем у газеті «Зірка», був премійований путівкою в табір «Молода гвардія» – як кращий юнкор і художник. У 1970 році в україномовному журналі «Авангард», що виходив у Бельгії, було опубліковано збірку віршів Михайла Левицького під рубрикою «Молоді поети з підневільної України». Поезію тернополянина давно вивчають діти в діаспорі, оскільки вона входить до шкільної програми.

У 1974 році Михайло був учасником наради молодих поетів – авторів журналу «Дніпро». У 1979 році у львівському видавництві «Каменяр» вийшла перша книга Михайла Левицького «Мамині перепілки». У січні 1981 року він став членом Спілки письменників України. Від 1984 року проживав в Тернополі. Працював у редакції газети «Відродження» (нині «Свобода»), художньому комбінаті.

Окремої розмови заслуговує його громадсько-політична діяльність. Саме Михайло Левицький разом з іншими письменниками Тернопілля був одним з ініціаторів створення першої в Україні крайової організації Народного руху, яку він очолив у період національного відродження країни, багато зробив для становлення української державності на Тернопіллі.

Михайло Левицький – лауреат всеукраїнських літературних премій ім. Іванни Блажкевич, ім. Богдана Лепкого, нагороджений орденом «За мужність» і медаллю НСПУ. Відомий літератор Михайло Маслій написав про нього так: «Один із найславетніших тернополян, чи не найкращий поет краю за всю його історію».

Нагадаємо, що в Тернополі започаткована Міська літературна премія імені Михайла Левицького. 15 серпня у  День міста Тернополя відбудеться нагородження переможців.