В Україні та на Тернопільщині, зокрема, вводять надзвичайний стан: що потрібно знати

Як повідомив Секретар РНБО України Олексій Данілов, 23 лютого Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про запровадження надзвичайного стану на всій території України, за виключенням Донецької та Луганської областей. Верховна Рада має затвердити це рішення протягом 48 годин.

З метою оперативного прийняття рішень щодо подальшої роботи міста та області в умовах надзвичайного стану, на Тернопільщині сформовано оперативний штаб, до складу якого увійшли: очільник Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш та перший заступник Ігор Дем’янчук, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, міський голова Сергій Надал, а також місцеве керівництво силових структур та правоохоронних органів.

Як наголошує Сергій Надал, сьогодні місто та область працюють єдиною командою, і запровадження надзвичайного стану не є для нас несподіванкою, а всі ті служби, які забезпечують життєдіяльність Тернополя, уже мають свій напрацьований план дій.

Як працюватимуть місто та область в умовах запровадження надзвичайного стану?

  • функціонує оперативний штаб, рішення якого оперативно повідомлятимуться населенню;
  • громадський транспорт працює у звичному режимі;
  • заклади громадського харчування, об’єкти торгівлі працюють відповідно до свого звичайного графіка;
  • комендантської години не вводиться;
  • мобілізації населення не проводиться;
  • проводитимуться навчальні збори резервістів;
  • в’їзд/виїзд на територію міста та області контролюватимуться у посиленому режимі;
  • на час надзвичайного стану забороняється проведення мітингів;
  • при необхідності, працівники поліції можуть зупинити для огляду транспортні засоби, а також перевіряти у громадян документи, які засвідчують особу.

Інформацію про можливе запровадження додаткових обмежень буде повідомлено додатково.

Наполегливо просимо жителів Тернопільської громади брати до уваги лише достовірну інформацію, подану з офіційних джерел.

Бережіть себе, зберігайте спокій та підтримуйте ЗСУ!

Звертаємо увагу! Надзвичайний стан – це не військовий стан, а особливий правовий режим, який вводять для усунення надзвичайних ситуацій, відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров'я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади.