Змінено тарифи на проїзд у громадському транспорті Тернополя

На черговому засіданні виконавчого комітету було прийнято рішення про затвердження нового тарифу на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом в м. Тернополі.

Зокрема, з 1 листопада вартість проїзду у тролейбусах становитиме 5 гривень для мешканців, які скористаються персоніфікованою «Карткою тернополянина», 6 гривень при сплаті неперсоніфікованим електронним проїзним квитком або безконтактною банківською карткою та 8 гривень -  при готівковому розрахунку. У маршрутках - 6, 7 та 9 гривень відповідно, де найнижча ціна – це вартість при оплаті за проїзд персоніфікованою «Карткою тернополянина». Учні платитимуть у тролейбусах 2,5 грн. та 3 грн. - у автобусах та маршрутках, а студенти – 2,5 грн. у тролейбусах та 3 грн. - у автобусах, які курсують у звичайному режимі руху. 

Як пояснює начальник транспорту, комунікацій та зв’язку  Ігор Мединський, наразі у Тернополі склалася критична ситуація з перевезенням пасажирів у міському громадському транспорті, адже усі маршрути є збиткові та на понад 35% зменшилась кількість маршрутних автобусів.

«Питання про підняття тарифів у Тернополі є досить болючим, проте таке вимушене підвищення ціни на проїзд спричинене катастрофічною ситуацією, яка зараз спостерігається у КП «Тернопільелектротранс», так і у приватних перевізників, - коментує Ігор Мединський. -  Це спричинено неспроможністю покривати власні витрати через значне підвищення вартості електроенергії та пального, дороговартісний ремонт транспорту, середній вік якого 25 років, та нестачею коштів на виплату заробітної плати водіям».

Зауважимо, що для власників «Картки тернополянина» вартість проїзду у громадському транспорті, як і раніше, залишиться найнижчою. Відповідно, з персоніфікованою «Карткою тернополянина» тариф на проїзд становитиме 5 грн. у тролейбусі та 6 грн. - у маршрутці. Натомість найвища вартість проїзду залишиться для пасажирів, які сплачуватимуть готівкою. Така автоматизована система оплати проїзду допоможе тернополянам заощаджувати кошти (3 грн. під час кожної поїздки), а контролюючим органам - і надалі вести належний облік фактично наданих транспортних послуг міським пасажирським транспортом.

Також нагадаємо, що при наявності пільгової «Картки тернополянина» усі категорії пільгового населення у тролейбусах та маршрутках перевозяться безкоштовно та у необмеженій кількості. Учасники бойових дій та добровольці надалі їздитимуть безкоштовно та без обмежень лише при наявності посвідчення «Учасника бойових дій» та посвідчення добровольця відповідно.